Økologikongres: Stor opbakning til recirkulering og nye gødnings-løsninger ved afstemning

Kløvergræs og genanvendt spildevandsslam kan sikre næringsstoffer til de økologiske planteavlere i fremtiden, forudser eksperter. Tilhørere var klar til nye løsninger.

Spildevandsslam er bedre end sit rygte. Indholdet af tungmetaller har været faldende gennem årtier, og risikoen ved at bruge spildevandsslam som gødning på landbrugsjord kan i dag sammenlignes med risikoen ved at anvende konventionel svinegylle som gødning.

Det sagde Jakob Magid, lektor ved Institut for Plante- og Jordvidenskab ved Københavns Universitet, på økologikongressen i den forgangne uge. Han talte med udgangspunkt i, at en fordobling af det økologiske areal vil fordre øget recirkulering af restprodukter, hvis de økologiske planteavlere skal have tilstrækkeligt med tilgængelige næringsstoffer.

- Biogas er en kæmpe, fremtidig muskel for økologisk planteavl, hvis det kan bringes til at fungere, konkluderede han, inden han gav bolden videre til Henrik B. Møller, seniorforsker, Aarhus Universitet.

Otte øko-anlæg

Henrik B. Møller understregede, at øget recirkulering under alle omstændigheder kræver behandling i biogasanlæg.

- Rigtig mange biogasanlæg kan i dag godkendes til økologi, sagde han og nævnte, at af 100 nuværende biogasanlæg er otte økologisk certificerede, 19 er godkendt til økologi, mens 73 ikke er godkendt.

Henrik B. Møller forudså, at kløvergræs til biogas med høst fra både vedvarende græsmarker og lavbundsarealer har potentiale til at blive en meget væsentlig del af biomassen til biogasanlæggene i fremtiden. Ikke mindst når majsen forsvinder i 2025 og energiafgrøder fra 2024 kun må indgå med fire procent.

- Op til 50 procent kløvergræs i biogasanlæggene vil ikke være urealistisk i biogasanlæg, sagde Henrik B. Møller.

Han konkluderede afsluttende, at kløvergræs er et velegnet substrat til biogas, og kan blive en vigtig driver til at sikre kvælstof til økologien.

Skal organiseres

Chefkonsulent Sven Hermansen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug havde også fokus på kløvergræs - både til grønt græsprotein og til biogas.

Han konkluderede, at det er teknisk muligt at veksle kløvergræs til gødning med fordel for de økologiske planteavlere, og at det samtidig kan mindske behovet for konventionel husdyrgødning.

- Men det skal organiseres, for lige nu sker der bare ikke noget, sagde han.

En afstemning ved sessionen om cirkulært landbrug viste, at 94 procent af tilhørerne ønsker at få adgang til flere gødningsprodukter til økologerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle