Jagten på Danmarks smukkeste herregård er startet

Organisationen Historiske Huse vil i år kåre Danmarks Smukkeste Herregård. 17 kandidater fra hele landet er nomineret.

I Danmark er der ca. 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

Organisationen Historiske Huse vil nu sætte denne fælles kulturskat under lup, og det sker gennem kåringen af Danmarks Smukkeste Herregård, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

De 17 nominerede herregårde er alle fredede. Der er ikke blot tale om steder med enestående hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger, der gør dem til uundværlige kulturmiljøer.

De fleste af stederne er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet. Det er bl.a., fordi de store udgifter til vedligehold af bygninger kræver flere indtægter end det, der eksempelvis kan skaffes fra land- og skovbrug.

"I dag er virkeligheden en anden på herregårdene. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov. Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år, samtidig med at der stilles flere og flere fordyrende krav til f.eks. istandsættelse", forklarer Birthe Iuel, præsident i organisationen Historiske Huse, og fortsætter:

"Vi håber derfor, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden også fra politisk side på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på disse enestående steder, der er en del af vores fælles kulturarv", siger Birthe Iuel.

Hos Sektionen for Større Jordbrug, Landbrug og Fødevarer, glæder man sig over konkurrencen. Nicolas de Bertouch-Lehn, medlem af Herregårdsudvalget hos Sektionen for Større Landbrug:

Konkurrencen løber fra 22. oktober til 2. november.

Alle kan stemme på deres favoritherregård på www.historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med hver af de 17 kandidater. Vinderen offentliggøres mandag 5. november kl. 9 på www.historiskehuse.dk.

Faktaboks

Om Historiske Huse:

  • Historiske Huse repræsenterer ejerne af de fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark og arbejder for at forbedre ejernes vilkår samt for at øge den generelle bevidsthed om værdien af den byggede kulturarv i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle