Jais Valeur: Flere tegn på bedre priser frem mod sommer

Danish Crown vil forsøge at udnytte de tyske landmænds ryk på svineprisen. Jais Valeur ser mange positive tegn i markedet - men måske først til sommer.

Parametrene ligger godt til, at 2021 kan blive et godt år at være svineproducent. 

Det mener adm. direktør Jais Valeur fra Danish Crown.

Efter 13 uger i træk med en notering, der har været sømmet fast til 9,50 kroner per kilo, oplever han flere gode takter, der kan gøre det endnu sjovere at sende grise til slagterierne herhjemme.

At de tyske landmænd har indhentet vigtigt terræn på prissiden ved at presse svinenoteringen i det sydlige naboland op med 82 øre på kun to uger, ser han ikke som farligt eller en trussel. Heller ikke, selv om Danish Crown endnu ikke har rykket sin.

"Det er en vigtig korrektion, tyskerne laver. Det betyder, at tingene måske kan vende i Europa", påpeger han. 

"Udfordringen er, at de 82 øre, de er gået op, mere er drevet af udbud end efterspørgsel. Vi kan ikke se, at priserne er gået op i markedet, men de tyske slagterier bliver nu nødt til at gå ud og forsøge at øge priserne".

Hvorfor følger jeres notering ikke med op?

"Det er, fordi vi ligger 1,68 kroner foran. Prøv at tænke på, hvis vi havde snakket om det for to år siden - hvorfor er vi kun 1,68 kroner per kilo foran? Men vi venter da på en bevægelse i vores notering. Vi må bare sige, at vi slet ikke endnu kan se, at der er plads til det i markedet", siger han.

Jais Valeur påpeger, at den store slagtepukkel af grise, der har hobet sig op siden sommeren i Tyskland nu er væk - og at produktionen samtidig er faldet, så der formentlig er overkapacitet på slagterierne med næsten ti procent.

"Den vending, vi ser nu, er ret beset positivt for markedet, for der kommer pres på i opadgående retning. Jeg tror dog, at nogle slagterier vil skrue ned for kapaciteten - men når der mangler ti procent grise er du ikke i en situation, hvor du kan forhandle om en hel masse".

Når man ikke kan se det i markedet. Presser I ikke på for højere priser?

"Vi forsøger hele tiden at snakke prisstigninger, og dette er da en kærkommen mulighed for at snakke priser med kunderne. Det passer helt fint. Og der skulle jo komme en korrektion, for det var uholdbart, at vi lå så meget foran. Den tyske notering blev holdt kunstigt nede af den store udbudspukkel", forklarer direktøren og tilføjer:

"Vi kan ikke se det i markedet endnu, men vi må tro, at det kommer i de kommende to uger. Ellers ruller de prisstigninger i Tyskland tilbage igen".

Hvilke forventninger har du til markedet de kommende måneder?

"Jeg noterer, at vi har et stærkt kinesisk marked. Vi kan snart lukke for b-grisene, blandt andet fordi vores salgsmix ser fornuftigt ud. De nye grise, der kom til, skal jo også sælges i samme salgsmix, for at det ser godt ud, så omkring 30 procent af de grise skal også gå til Kina. Vi har fået løsnet op for nogle flaskehalse på det punkt endnu engang".

"Samtidig ligger futureprisen på 12-13 kroner over sommeren i USA. Det er en stærk indikator på, at markedet er på vej op. Alt det her er positive signaler kombineret med håb om genåbning. Så sommeren ser mere lys ud".

Skal I fortsat slagte 11 procent mere, som I har gjort de seneste måneder?

"Det har taget lidt længere tid at komme op i kapacitet, fordi det har været lidt vanskeligere at få folk, end vi havde regnet med. Men ja, jeg håber og forventer, at vi også slagter 11 procent flere hen over sommeren. Vi vil gerne have flere grise og fylde den kapacitet, vi har. Det, vi ikke har brug for, er at slagte dem på overarbejde og sælge dem i et elendigt europæisk marked. Vores tilmeldiner falder en lille smule tilbage; nogle har sadlet om og går tilbage til eksport af smågrise. Man skal ikke være naiv og tro, at det hele fortsætter på en lige linje, der vil ske en normalisering".

"Det kan så åbne plads på ventelisten".

Kan du sige noget om, hvor mange I forventer at skulle tage ind?

"Det er for tidligt".

Skal I slagte lige så meget i Tyskland de kommende uger?

"Vi har været på fuld kapacitet den seneste tid, men hvis ikke vi kan få en prisstigning på 9 eurocent omsat i markedet, så kigger vi på at reducere i de kommende uger. Det er jo en kæmpe prisstigning, det er helt vildt".

OBS:  Interviewet med Jais Valeur blev lavet torsdag, før Ticans melding om at man ikke ville kunne indhente sit efterslæb, uden at Danish Crown overtager en række leverandører. Derfor svarer Jais Valeur ikke fået spørgsmålet om, hvorvidt man er klar til at optage leverandører herfra.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle