Jais Valeur: Høst 30 øre ekstra på transparens i værdikæden

Danish Crown vil udvikle teknologi, som kan være landmandens GPS, der viser vej til en bedre afregning, sagde CEO Jais Valeur på grisekongressen tirsdag.

Ny teknologi skaber nye muligheder, og det betyder, at danske landmænd kan få lige så stor indsigt i værdikæden som en direktør i et amerikansk eller spansk svineselskab. 

Sådan lød budskabet fra Jais Valeur, CEO hos Danish Crown, på grisekongressen tirsdag. 

Ofte har man snakket om, at de store udenlandske selskaber, hvor slagteriet også ejer griseproduktionsejendomme, foderproduktion med mere, langt hurtigere kan tilpasse sig, så fodring, leveringstidspunkter, vægt og meget andet, hele tiden udnyttes optimalt.  

"Der har siddet en person og haft transparens gennem hele værdikæden", sagde han.

Landmanden er selv integrator

I Danmark er griseproducenterne selvstændige og ret uafhængige af slagteriet. Det samme gælder i forhold til grovvareselskaberne, og alt i alt er der en risiko for, at tingene ikke sker optimalt hele vejen gennem værdikæden. 

Det kommer til at ændre sig:

"Ejerskab er ikke så centralt, men evnen til at træffe rigtige beslutninger er central. Vi vil opleve nye muligheder med de værktøjer, vi sætter i søen, så der kan skabes transparens. Det kommer til at betyde, at man kan gennemoptimere produktionen, og min vurdering er, at landmanden kan hente 30 øre pr. kg grisekød ved den optimering. Det er virkelig mange penge", sagde han.

30 øre pr. kg svarer til 30 kr. pr. gris eller 600 mio. kr. for hele branchen årligt. 

Jais Valeur henviser til transparens i forhold til foderforbrug, slagtetidspunkt, afhentning med mere, som kan ske mere optimalt, så kapaciteten både hos landmænd og slagterier udnyttes bedre. 

Griseproducentens gps

Jais Valeur sammenlignede med udvikling af GPS’en. Før blev der brugt mange kræfter på at læse kort. Få var gode til det. Nu kan selv de dårlige kortlæsere nå frem til målet på den korteste og hurtigste måde. På samme måde giver ’pricerunner.dk’ et hurtigt og kæmpe overblik over priser, som man ikke havde før. 

"I Danmark er det landmanden, der har integratorrollen, og med ny teknologi kommer han til at gøre det lige så godt som direktøren i de store udenlandske selskaber. Det vil ske uden, at man tænker over det, når man bruger de værktøjer, Danish Crown vil udvikle", sagde Jais Valeur. 

Dashboard er et eksempel

Udviklingen er så småt i gang allerede med ’Dashboard’, hvor man kan følge utroligt mange ting. Der vil blive udviklet IT og teknologi løbende, så der kommer mere og mere ny viden om effektivitet og produktivitet ud til landmændene. 

Før i tiden testede man måske foder i 30 besætninger og kom så med en anbefaling. Med de nye værktøjer kan man stort set teste på alle hele tiden, følge udviklingen og tilpasse fodringen hurtigt.

Værktøjer vil ikke kun udvikles i forhold til økonomi. Bæredygtighed bliver også en meget vigtig parameter i fremtidens marked for grisekød, vurderer Jais Valeur.

Emneord

Grisekongres 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle