Jais Valeur: Kødforbrug slider på planeten - vi skal blive bæredygtige

I en kronik i Altinget skriver Jais Valeur, CEO i Danish Crown om hvordan virksomheden vil skabe en bæredygtig kødproduktion. Her kan du læse kronikken.

Af Jais Valeur, CEO Danish Crown

Kød har altid været forbundet med livskvalitet og velstand. I historiske sagn og religiøse bøger spiller kødet en fremtrædende rolle ved ofringer, højtider og fester som historien fra Bibelen om Den Fortabte Søn, hvor fedekalven slagtes for at fejre sønnens hjemkomst.

I dag er kød efterspurgt som aldrig før. Den globale middelklasse vokser, og det er en glædelig historie om mindre fattigdom og mere retfærdighed i verden. Men det er også en historie som stiller spørgsmål ved bæredygtigheden i verdens stigende kødforbrug og landbrugets samlede klimaaftryk.

I 1961 spiste verdens gennemsnitlige forbruger 23 kilo kød årligt. I 2014 var det tal steget til 43 kg om året per borger. Og da jordens befolkning samtidig er vokset markant, betyder det, at der i dag samlet forbruges fire-fem gange så meget kød som i 1961. Ikke nok med det. FN spår, at den udvikling vil fortsætte. Om ti år vil verdens middelklasse være vokset fra 3,2 milliarder mennesker til 5 milliarder mennesker, som vil forbruge strøm, transportmidler og have kød som en del af deres kost. Det slider på planeten, og den udvikling kan ikke fortsætte.

Vi står derfor overfor et valg. Skal vi stoppe med at spise kød, eller skal vi finde en bæredygtig vej frem? Hos Danish Crown er svaret klart. Kød har altid været en del af menneskets kost, og det vil kød også være i fremtiden. Som verdens største eksportør af grisekød, en af Europas største leverandører af oksekød og verdens største økologiske slagteri vil vi udfordre vores egen branche og gå forrest i arbejdet med at finde bæredygtige løsninger fra jord til bord.

For at løse den udfordring, og for at få input og ideer til fremtidens kødproduktion, har vi indbudt nogle af verdens førende bæredygtighedseksperter, NGO’er og forbrugereksperter til konferencen Meat 2030 i København den 19. september.

Kød hører til i fremtidens kost

Kød har en plads på fremtidens tallerken. Kød er en god og sikker vej til livsvigtige proteiner, vitaminer og mineraler. Vi mennesker har altid spist kød, og hvis vi producerer klogere og mere bæredygtigt, kan vi også spise kød i fremtiden.

Med vores 131 år lange historie står vi i Danish Crown på skuldrene af generationer af danske landmænd, der har drevet dansk landbrug frem. For rigtigt mange af vores landmænd er det deres forældre og bedsteforældre der har lagt grundstenen. Det forpligter. Det er en ære at føre arven videre, og det er en pligt at se ind i fremtiden og på bedste vis ruste Danish Crown og dansk landbrug til de krav, som fremtiden stiller. Fremtiden vil fokusere på dyrevelfærd og mere bæredygtigt kød, og vi tager på os at skabe en mere bæredygtig produktion og et stærkt fundament for de kommende generationer – miljømæssigt og økonomisk.

Det vil tage år, og det vil kræve investeringer. Men det kan lade sig gøre. I dansk landbrug har vi i årtier været frontløbere i den globale udvikling. Vores størrelse og viden har i kombination skabt innovative løsninger og banet vejen for den høje kødkvalitet, den høje fødevaresikkerhed og den meget effektive produktion, vi har i dag.

Et kendt eksempel er den fremavlede bacongris. Nogle gange bliver grisen med de ekstra ribben omtalt med lidt ironi, men sandheden er, at kødkvaliteten har gjort den til en enorm eksportsucces, og samtidig har den et lavere klimaaftryk end andre grise.

Nu er det tid til at ændre tankesættet for den fremtidige udvikling. I stedet for alene at udvikle med øje på at reducere produktionsomkostningerne så skal vi i højere grad udvikle for at reducere CO2-udslippet og påvirkningen af miljøet. Og det gælder fra fodervalg og foderproduktion til ressourceforbrug på slagterierne og valg af emballage.

Udgangspunktet er ikke dårligt. I perioden 2005-2016 blev udledningen af klimagasser fra jord til bord for et kilo dansk grisekød reduceret med ca. 25 procent. Den udvikling skal vi forsætte og gerne accelerere.

Partnerskaber for en bæredygtig fremtid for kød

Da FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-Moon præsenterede FN’s nye verdensmål, sagde han blandt andet i sin tale, ”vi har ingen planet B”. Vi har kun denne ene planet, og vi har et fælles ansvar for at passe bedre på den og skabe en mere bæredygtig udvikling i verden. Det gælder os alle - regeringer, myndigheder, forbrugere og virksomheder. Det er erkendelsen bag de 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling, som alle verdens lande vedtog for tre år siden på FN’s generalforsamling i New York. Filosofien bag verdensmålene er, at ingen kan skabe en bæredygtig udvikling i verden alene, men at vi sammen kan gøre rigtig meget. Derfor er det 17. verdensmål også et mål om at skabe partnerskaber for handling.

Når Danish Crown den 19. september samler bæredygtighedseksperter, NGO’er og forbrugereksperter til fødevarekonferencen Meat2030 i København, handler det netop om det - partnerskaber. Hos Danish Crown har vi givet os selv og vores ejere en stor udfordring. Vi vil forsyne verden med bæredygtigt kød i 2030.

En ambitiøs målsætning opfyldes ikke uden udfordringer. Vi har brug for bæredygtighedseksperters viden om, hvordan vi kan gøre vores værdikæde mere grøn. Vi har brug for andre, der vil påbegynde rejsen med os, og som vil dele deres erfaringer med os. Og måske vigtigst af alt har vi brug for forbrugere, der vil gå forrest og efterspørge vores klimavenlige kød. Også selvom det betyder, at de får lidt mindre kød for pengene. For en ting er sikkert. Den klimavenlige skinke, pølse eller bøf får en kort levetid, hvis ikke forbrugerne er klar til at vælge den til, når de står ved køledisken i supermarkedet.

I Danmark har vi gennem de seneste 130 år forfinet, forbedret og forædlet hvert enkelt led i produktionen. Vi bruger alle dele af grisen, og vi leverer kød af så fremragende kvalitet, at det er efterspurgt, og vores metoder kopieret i hele verden. Nu vil vi, mens vi fastholder vores høje kvalitet, også forfine, forbedre og forædle med fokus på bæredygtighed. Og det vil være os en ære, hvis vores grønne løsninger i 2030 inspirerer og efterspørges verden over.

Og det er ikke bare snak. Vi begynder nu. Første skridt er Meat2030, hvor vi sammen med hele branchen, bæredygtighedseksperter og forbrugere vil formulere et bæredygtighedskatalog med ideer og løsningsforslag. Det vil vi bruge til at skabe handling, til at udfordre fødevaresektoren, til at træffe kloge grønne valg ude hos vores landmænd og på vores slagterier og til at skabe en bæredygtig fremtid for kød. Vi er optimister. Fremtiden er bæredygtig - også for kød.'

Læs stort interview med Jais Valeur i LandbrugsAvisen i denne uge.

Emneord

danish crown

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle