Jais Valeur om aftale: Jeg er lettet - men det bliver også svært

Det var næsten vigtigere at få en aftale, end hvad den indeholdt. Jais Valeur, direktør i Danish Crown er lettet og glad - men kan også se en række udfordringer i at nå de bindende mål.

Lettelse og glæde over, at rammerne nu langt om længe er på plads for, hvilke rammer erhvervet skal have de kommende år.

Sådan lyder hovedbudskabet om politikernes klima-landbrugsaftale, når man spørger koncernchef Jais Valeur fra Danish Crown - og formand for klimapartnerskabet på landbrug - dagen derpå.

"Det er et godt resultat, set i forhold til, at alternativerne ikke ville være gode. Det her er, hvad der kunne lade sig gøre", konstaterer han og tilføjer, at han bestemt har fulgt de mange forhandlingsrunder endog meget tæt.

"Jeg har bidt negle her op til målstregen, for det har ikke været en nem fødsel. Men jeg er meget glad for, at det er endt med en bred aftale, så vi har en fundament af forudsigelighed".

"Det positive er, at der er skabt forudsigelighed om rammerne. Men det er klart, at for landmændene kommer er også en cocktail af nye krav, både i form af ændringerne fra EU på CAP-området og også de her ændringer på kvælstof og klima. Der er jo mange ting, der bliver svære her", siger han.

Kan man man opretholde produktionen med de nye krav?

"Vi har jo kommunikeret, at vi ikke har et stort ønske om at ekspandere i produktionen, men at vi gerne vil fremtidssikre den. Det tror jeg, at de rer et grundlag for her. Vi skal lave mere værdiskabelse i Danmark, det er helt tydeligt, at det skal ske. Ellers klarer man ikke de flere omkostninger".

Følger der penge nok med aftalen?

"Det gør der aldrig. Men jeg hæfter mig ved, at der nu kommer 3,8 mia. kroner. Det skal ses i forhold til, at vi som virksomhed har meldt i vores strategi, at landmændene skal investere 4-5 mia. kroner, mens vi som virksomhed skal investere 11-12 mia. kroner over de kommende fem år. De store investeringer kommer stadig fra erhvervet selv, men de vil jo ikke komme, hvis ikke vi har en tro på fremtiden".

Hvad betyder det, at der kommer bindende mål på?

"Vi har allerede lagt et bindende mål for to år siden, da vi sagde, at vi ville halvere vores CO2-udledning i 2030. Men jeg tror, at det bliver vigtigt, at vi som branche samles om, hvordan vi leverer på de målsætninger, der er sat op politisk. Vi har i Danish Crown en god plan, hver virksomhed har målsætninger, men jeg kan se en opgave i, at vi sammen laver en refleksion om, hvilke håndtag vi skal have fat i for at levere på det her".

Hvordan det?

"Vi skal sikre en kalibrering af, om vi leverer det her samlet set. Der ligger jo nogle genforhandlingsklausuler i den politiske aftale, så der skal leveres både på den korte og den lange bane".

Skal I til at gøre noget anderledes som følge af aftalen?

"Jeg ser ikke lige, at vi skal sætte en hel masse i gang i dag. Jeg glæder mig over, at vi allerede for to år siden lancerede de her mål og så rigtigt. Men vi har en opgave i, at hver medarbejder kan se sin egen rolle og også en opgave ud mod vores ejere i at gøre det mere tydeligt, hvad forventningerne er. Den opgave er både nemmere - og sværere - når nu målet er så præcist. Når måler nu er klart for os alle sammen, så skal vi alle finde vores rolle i at levere det".

Hvad er du mindre glad for i aftalen?

"Det vil jeg ikke ind i i dag. Det her er så godt, som det kunne blive, i den situation vi var i. At få en afklaring efter halvandet år, det var vigtigt".

Er målene om 55-65 procent reduktion realistiske?

"Ja, det tror jeg, at det er. Vi pegede i klimapartnerskabet på 62 procent plus 10 procent. Det er ikke noget, der bliver nemt, men det er ikke uladsigørligt. Det vigtige bliver at lave en oversættelse og refleksion for, hvad der skal til, for at vi kan gøre det i praksis".

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle