Jeg er stadig landmand, selv om gården er solgt

Lars Jeppe Banke Sørensen har skiftet spor efter 26 år som landmand. Nu er gården solgt, og han er videre i nyt job.

10 måneder efter Lars Jeppe Sørensen og konen Aase Bernt Sørensen satte kvæggården Ørnelund til salg, blev den solgt.

Ventetiden har både været lang og kort for landmanden gennem 26 år, der efterhånden var ret afklaret med, at det både var bedst for ham, familien og deres økonomi, hvis han gav slip på gården. Tiden føltes lang, fordi der har været interesserede købere siden dag ét, og alligevel kort, fordi købsaftalen pludselig blev underskrevet to minutter i lukketid en fredag i marts, og overtagelsen fulgte allerede om mandagen.

"Det gik lige pludselig drønhurtigt, og dyrene var væk inden påske", siger Lars Jeppe Sørensen, der trods alt også lige har skulle vænne sig til, at livsværket nu er på andres hænder.

"Købsaftalen blev hektisk, og reaktionen på salget er nok på mange måder blevet kvalt i praktik", fortsætter han.

Gården med stalde, stuehus, 145 årskøer og 90 hektar er overtaget af en lokal landmand med en ekstern investor i ryggen. Ejendommen er siden blevet tømt før dyr.

Vil i ny retning

Lars Jeppe Sørensen nåede dog ikke at smide arbejdshandskerne i mere end et par uger, for han var eftertragtet arbejdskraft. Allerede inden gården var solgt, og dyrene væk, havde han fået tilbudt et nyt job. I starten af april startede han som medhjælper på Anders Flensburgs Klimagård ved Ribe. Her hjælper han lidt til både i og uden for kvægstalden, men håber inden længe at kunne sige endegyldigt farvel til malkning og pænt goddag til nye projekter.

"Jeg overtog hurtigt kommunikationen på de tre gårdes Facebook-sider, og jeg regner med, at jeg ikke skal bruge ret meget tid i stalden fremover, når vi er klar til at kaste os over nogle af Anders’ nye projekter inden for fodring og kompostering, som jeg skal være med til at udvikle", siger Lars Jeppe Sørensen.

Stadig landmand

Spørger man Lars Jeppe Sørensen, hvordan omstillingen fra selvstændig til lønmodtager er gået, er svaret, at ’det har været relativt nemt’.

I hans nye job er der også en stor grad af frihed til selv at tilrettelægge arbejdet, så det hårdeste har været at skulle give afkald på diverse poster i bl.a. Arla, Danish Crown og Danish Agro.

"Jeg må indrømme, da vi nåede til afslutningen på mejerikredsmødet, og jeg fik en farvelhilsen med på vejen, da måtte jeg lige tørre øjenkrogen. Jeg er afklaret med mit valg, men jeg kommer til at savne det. Selv om jeg ikke er aktiv landmand mere, ligger landmandsrødderne dybt, og lige meget hvad, jeg skal lave resten af mit liv, kommer man jo til at kigge ud over en pløjemark med en vis faglighed", siger den 54-årige landmand.

Holder sig fra stalden

Familien, der også tæller to teenagedøtre, lejer sig nu ind i stuehuset, indtil de har fundet deres næste hjem.

"Det giver ro til at finde det helt rigtige for os", siger Lars Jeppe Sørensen, der er lidt af en hjemmefødning og håber at blive i sognet. Han holder sig dog fra staldbygningerne.

"Det har været ret nemt at holde sig væk. Det er nok en måde at skåne mig selv, for det er ikke en jubeloplevelse at se nogen stille med en helt anden tilgang til den butik, man har gået en hel generation og værnet om".

Rettet: Tidligere fremgik det, at Lars Jeppe Sørensen havde en tillidspost hos Arla, det er ikke korrekt. Det havde han dog hos Danish Crown og Danish Agro. 

Faktaboks

Bor stadig på gården

  • 54-årige Lars Jeppe Sørensen er tredje generation på Ørnelund ved Bramming. Gården blev sat til salg i maj 2020 og solgt i marts.
  • Køberen er en lokal landmand og en ekstern investor.
  • Med til gården hørte 145 årskøer og 90 hektar. Bedriften er dog nu tømt for dyr, og Lars Jeppe Sørensen og familien lejer sig for nu ind i stuehuset.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle