"Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har slået et job op"

For Mathias Broholm er opgaven med at dygtiggøre nyansatte den arbejdsopgave, som han sætter allermest pris på.

Om jeg ligefrem har en venteliste med folk, der gerne vil arbejde her?

Smågriseproducent Mathias Broholm Andersen smågriner lidt over spørgsmålet.

"Ja, det er i hvert fald længe siden, jeg har slået et job op. De fleste job bliver besat gennem mit eller de ansattes netværk. Jeg ved godt, at jeg måske ikke er helt repræsentativ for alle i erhvervet, men jeg oplever ikke, at det er svært at finde arbejdskraft. Jeg bliver jævnligt kontaktet af folk, der vil høre, om der er noget ledigt".

Meningsfuldt opgave

Den 33-årige nordjyde stiftede i 2018 et driftsfælleskab med en kammerat og har 1.600 søer og produktion af syv kgs-grise. Med seks ansatte plus det løse har han allerede en del erfaringer med at hyre folk.

"Jeg tror på, at det er svært at få faglærte udlærte, hvis det kun er dem, man vil have. Men det er ikke svært, hvis man er klar til at tage nogle på et lavere kompetenceniveau", siger Mathias Broholm.

"Jeg kan virkelig godt lide at ansætte folk, der trænger til at få en chance og måske et spark bagi. Det er en god udfordring og faktisk den del af mit arbejdsliv, som jeg sætter allermest pris på. Det giver så meget mening at få en medarbejder, som man kan løfte til et højere niveau".

10 pct. på opkvalificering

For Mathias Broholm er facit på regnestykket med uerfarne medhjælpere til krævende arbejdsopgaver i løbe- og farestalden ikke, at det ender med minus på bundlinjen:

"Det er klart, at hvis man bare overlader det til nyansatte at få løbet søerne, går det galt. Men når jeg står i den situation, bruger jeg det meste af min tid sammen med de nye, så de får lært arbejdsopgaverne fra bunden. I den periode bruger jeg måske tre fjerdedele af min tid sammen med dem", forklarer Mathias Broholm.

"Man skal virkelig prioritere arbejdsopgaven med at opkvalificere dem, der ikke kan det hele fra begyndelsen. I snit er det nok 10 procent af min tid, der går med det. I dag har jeg f.eks. lært en medarbejder, hvordan hun afliver en so. Selv om hun har været på sikkerhedskursus og godt kan foretage selve aflivningen, kan man ikke forvente, at hun på forhånd kan hele processen fra at stille diagnosen til at indtaste aflivningen på databasen".

"Når jeg på et tidspunkt skal have ansat en medarbejder, der kan tage over og lede, når jeg er forhindret, vil jeg gøre det samme. Ansætte én, som ikke nødvendigvis kan det hele fra den første dag, også selv om det bliver hårdt i starten".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle