Jordbrugsfond klar til at købe 3-4 gårde

Erhvervsstyrelsen har tilladt, at Dansk Økojord A/S kan blive stiftet med en mindre startkapital end tidligere meldt ud i prospektet. Det vigtigste er at komme i gang, siger formanden.

Dansk Økojord A/S er nu klar til at blive stiftet. Det beretter Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, som nu har tegnet den nødvendige startkapital på 20 mio. kr.

Oprindeligt var minimums-kapitalen i det første prospekt fra september angivet til 20 mio. kr., men fonden har ansøgt og fået lov af Erhvervsstyrelsen til at sænke beløbet til 20 mio. kr.

Årsagen var frygt for, at fonden slet ikke ville nå de 30 mio. kr. Fonden har åbnet for nytegninger frem til 31. januar, så kapitalen kan stadig nå op på de 30 mio. kr.

Inklusiv realkredit på 65 procent - og egenkapital for resten - når man samlet på opkøbskapital, så selskabet - alt efter størrelsen - kan købe tre til fire gårde efter 1. februar.

Målet er at udvide og bibeholde det økologiske areal i Danmark. Der vil altså primært tale om at opkøbe konventionelle landbrug med henblik på omlægning.

"Det vil være tre-fire gårde. Det kommer an på, hvor meget bygning og jord, der hører til", siger Lars-Christian Brask, formand for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Han medgiver, at fonden har sænket ambitionerne i forhold til det oprindelige udspil.

"Vi kommer i gang nu, og det er det vigtige. Hvis ikke vi var kommet i gang nu, ville der været gået lang tid før vi kan prøve det igen", siger formanden.

"Det har været sværere at få folk til truget, men det kommer de i pænt flow nu", oplyser han.

Komiker efter dyresexanmeldelse: "Går over stregen nogle gange" 13. november · 11:26

Har I gjort jer tanker om, hvorfor det har været sværere end forventet?

"Det er en investering af en vis størrelse og med begrænset afkast i udsigt, så det kan være dét, der spiller ind."

I prospektet er det forventede udbytte, i form af udlodning fra år 2022, angivet til nul til to procent af den nominelle aktiekapital.

"Det er en investeringer, der har en bundlinje, der siger hjerte og en lille økonomisk bundlinje", siger han.

Mindsteinvesteringen var på 25.000 kr. Skulle den have været mindre?

"Nej, det bliver for omkostningstungt", forklarer han.

Mere end 400 personer, fonde og virksomheder har investeret de over 20 mio. kr. i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Fonden er allerede nu på udkig efter egnede ejendomme og landmænd, der kan drive dem.

"Og, vi har en liste over konkrete ejendomme, som vi nu begynder at realitetsbehandle", siger Kim Quist, direktør for fonden, i en pressemeddelelse.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu