Jordprisen i stor stigning - brug det over for banken

Agrocura pointerer, at jordpriserne er steget med tre procent på ét kvartal. Det kan bruges til at sikre lavere bidragssatser og rentemarginaler, mener Agrocura. Generationsskiftet halter dog stadig.

Jordprisen stiger måske ikke så hurtigt, som Agrocura havde forventet, men tendensen er klar opad.

Sådan lyder det fra den finansielle rådgivningsvirksomhed Agrocura, der baserer sin analyse på tal fra Danmarks Statistik. Prisen er opgjort for ejendomme i frihandler over 15 ha. inkl. bygninger uden tvangsauktioner, som et vægtet snit.

I tredje kvartal var jordprisen i Danmark i gennemsnit 152.000 kr. pr. hektar. Det er tre procent mere end i andet kvartal, hvor prisen var på 147.500 kr. pr. hektar.

Landmænd kan bruge de stigende jordpriser til at sikre sig bedre vilkår hos bank og realkredit, mener Agrocura.

"De positive tendenser på jordpriser gør, at din virksomhed får en bedre soliditet. Det forbedrer din rating i den finansielle sektor. Det bør sænke dine priser på bidragssatser og rentemarginaler, alt andet lige", skriver Agrocura, der selv yder rådgivning på området.

Agrocura forventer, at jordprisen stiger markant:

"Vi har en klar forventning om, at jordprisen stiger de kommende år, måske op mod 20% (fra bund 2016 i 141.000 kr./ha.)", skriver Agrocura.

Det begrunder de med, at deres teoretiske konjunkturmodel i 2017 er vendt til det positive.

Agrocura forventer - med henvisning til historiske tendenser - at jordpriserne vil følge de øvrige prisstigninger på fast ejendom.

Rådgivningsfirmaet sammenligner især med prisudviklingen på parcelhuse, som prisudviklingen hos landbrug og sommerhuse fortsat ligger cirka 18-20 procent under.

"Det er dette prisspænd vi regner med bliver indsnævret de kommende år ved, at priserne på sommerhuse og landbrug stiger", skriver Agrocura.

Agrocura skriver også, at de ikke sammenligner med prisen på ejerlejligheder, som er stukket af fra de øvrige priskategorier i Agrocuras øjne.

Der er større regionale prisudsving på jordprisen.

  • De laveste jordpriser findes i Vestjylland på 116.500 kr. pr. hektar og i Sønderjylland på 119.500 kr.
  • De højeste priser finder man på Vestsjælland, inkl. Lolland/Falster, på 201.000 kr.
  • Også Østjylland ligger højt på 194.000 kr. pr. hektar.

Omsætningen af ejendomme er fortsat lav.

Den totale mængde handler - inkl. familie og andre salg - er på 8.392 omsatte hektar i tredje kvartal.

"Tager vi det i mod det samlede areal i Danmark på godt 2,6 mio. ha., giver det en omsætningshastighed på 78 år. Det viser fortsat en udfordring omkring generationsskiftet", slår Agrocura fast.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle