Julegaverne regner ned over landbruget

Regeringen leverede i denne uge massivt på løfterne om opbakning til landbruget. 100 initiativer i nyt vækstudspil skal hjælpe landdistrikterne.

Så rykker det. Den sidste uge har regeringen for alvor sat turbo på at opfylde sine løfter om at hjælpe landbruget på benene med bedre konkurrence- og rammevilkår.

Ugen bød på en hel snebyge af initiativer, som mange landmænd længe kun har turdet drømme om: Lovforslaget om af at afskaffe de obligatoriske randzoner var til første behandling. Lovforslaget om mere gødning til landmændene blev fremsat. Der blev indgået en finanslovsaftale med bl.a. midler til landbrugspakken og målrettet regulering, og med store lempelser af bo- og gaveafgifterne.

Senest præsenterede regeringen så vækstudspillet »Vækst og udvikling i hele Danmark« med 100 initiativer, som skal skabe vækst i hele Danmark. Der er afsat mere end 9 mia. kr. i 2015-2019.

En del af de 100 initiativer i vækstplanen er gengangere fra landbrugspakken (16-punktsplanen) og fra aftalen om finansloven. Nyt er bl.a. tilsagnet om, at regeringen har afsat en halv mia. kr. til at etablere en investeringsfond for landbruget, Dansk Landbrugskapital, hvor håbet er, at pensionsbranchen bidrager med yderligere 1,5 mia. kr.

»Det her er en hjælpende hånd, der kan mærkes,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, om Dansk Landbrugskapital, mens adm. dir. Karen Hækkerup mente, at regeringens udspil »er med til at løfte humøret« i landbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle