Junker træder ned som den ultimative grovvareboss

Den karismatiske Christian Junker træder inden længe af efter 30 år som øverstemand for Danish Agro. Skiftet af topchef kommer dog formentlig ikke til at rykke meget ved strategien.

I år træder Christian Junker, den absolutte grovvareboss, ned fra tronen og overdrager nøglerne til livsværket til Henning Haahr, der for godt fire år siden blev kørt i stilling som koncerndirektør for Danish Agro.

Ligesom Junker er kendt for at kunne tegne et komplet organisationsdiagram af koncernen, der har flere brikker end et større Lego-sæt, bliver det nok heller ikke et problem for Henning Haahr.

I mere end et årti har han været finansdirektør i flere dele af Karise-koncernen, indtil han i 2013 tiltrådte som vicekoncernchef.

Derfor kommer skiftet, ulig en del andre store topchefrokader gennem tiden, formentlig heller ikke til at flytte meget ved den strategi, han og Junker har lagt sammen med bestyrelsen.

Henning Haahr kender hvert et hjørne af Danish Agro, og skiftet er et velovervejet, glidende et af slagsen, som antageligvis derfor hverken vil skabe dønninger på direktørgangene eller strukturen i selskabet.

Dårlig høst skar i omsætningen

Halmkrise i Sverige: Priser 50 procent over normalen 10. december · 10:00

Det er på mange måder også et hjertebarn, den afgående Christian Junker kommer til at give videre. Han tiltrådte Østsjællands Andel i 1987, som efterfølgende blev kendt som vækstkoncernen Danish Agro. Dengang var omsætningen på 300 mio. kr., og med slid og slæb fik han i 2016 løftet den til »kun« 31,5 mia. kr., efter at en dårlig høst og betydelige prisfald havde skåret lidt af toppen af regnskabet.

Selvom forventningen ellers længe havde været, at omsætningen ville ende på 35 mia. kr., gav det dog ikke mange skår i glæden over endnu et rekordregnskab, hvor både top og bund var vokset gevaldigt.

Og der er da heller ingen tvivl om, at Henning Haahr kommer til at stå i spidsen for et særdeles veldrevet selskab.

Der er et klart fokus på kerneforretningen, og Danish Agro har formået at fastholde og skabe vækst omkring Østersøen. Bl.a. er koncernen markedsleder inden for traditionel grovvarehandel i Baltikum med en samlet årlig omsætning på 3,7 mia. kr., ligesom Karise-koncernen i stigende grad manifesterer sig på markedet for maskinhandel.

De godt 10.500 andelshavere kunne ved regnskabets fremlæggelse også glæde sig over at få udbetalt overskudsdeling for femte år i træk. 35 mio. kr. røg ud til landmændene på den konto.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu