Jyske Bank venter stort tab på pelsbranchen

Jyske Bank nedskriver 52 procent af udlånet til pelsdyravlerne. Hvis de mener det, har de båret sig uklogt ad, mener Kopenhagen Fur.

Jyske Bank øger nedskrivningen på udlån til pelsdyravlere markant, fra 37 procent ultimo 2018 til 52 procent ultimo 1. kvartal 2019.

Det fremgår af kvartalsregnskabet for 1. kvartal, der blev offentliggjort tidligere på måneden.

Sagt på en anden måde, frygter banken at miste hver anden krone, der er udlånt til pelsdyravlere.

Det er baseret på en forsigtig tilgang, fortæller Per Vinstrup, direktør i Jyske Banks Landbrug Nord afdeling.

"Det er jo sådan, at når vi ser en hel branche, der ikke tjener penge, så laver vi jo nedskrivninger. Noget af det, der slår mest igennem og gør, at vores værdiansættelse på pelsdyravlere bliver forholdsvis lav, er, at pelsbranchen er særligt udsat, fordi minkhallerne oftest ikke kan bruges til andet, hvis der ikke er mink i dem", siger han til Landbrugsavisen.dk.

Den øgede nedskrivning undrer Tage Pedersen, Formand for Kopenhagen Fur og han lægger ikke fingre imellem i sit syn på bankens risikovurdering.

"Hvis de forventer at tabe halvdelen af deres udlån på pelsdyravlere, så har de ikke båret sig særligt klogt ad. Så er det også bankens egen skyld, fordi så har de været udygtige", siger Tage Pedersen til landbrugsavisen.dk.

Han mener, at vurderingen der ligger til grund for nedskrivningerne mangler opdatering.

"Det må være et øjebliksbillede fra januar som de har glemt at opdatere", siger han. 

STORE LAGRE PRESSER PRISERNE

De lave skindpriser skyldes, at den globale produktion af minkskind i en periode voksede meget hurtigt. Kina opbyggede store lagre af skind, og hvilket fortsat med til at trykke priserne

"Situationen er alvorlig, for den pris man kan få for skind nu, kan man stort set ikke producere til og der vil være mange, der ikke kan stå igennem", siger Per Vinstrup.

Tage Pedersen medgiver, at der er dårlige priser i øjeblikket, men at situationen er så alvorlig kan han heller ikke genkende fra andre banker.

"Jyske Bank må være enestående og det er ikke et udtryk for situationen i branchen. Der er ingen af de andre systemiske banker, som jeg er i kontakt med, som forventer så store tab. Slet ikke", siger han. 

Per Vinstrup understreger, at der også er minkavlere blandt bankens kunder, der robuste nok til at stå krisen igennem.

"Det er bestemt ikke alle, der er truede. Nogle vil kunne klare sig igennem i længere tid end andre", siger han.

Nu skal branchen finde balancepunktet i produktionen, mener Per Vinstrup.

"Det store spørgsmål, som hele branchen arbejder med, at finde ud af, er, hvor stor bliver efterspørgslen og hvor mange skind markedet kan absorbere", siger han.
 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle