Jyske kartofler kan erstatte sydamerikansk soja

KMC vil sælge mere protein herhjemme.

Sojaimporten fra Sydamerika skal nedbringes, og der er sat millioner af kroner af til at udvikle danske protein- alternativer.

Et konkret dansk alternativ bliver dog overset i debatten om fremtidens protein, mener producenten bag.

Det drejer sig om kartoffelprotein, som egentlig er et biprodukt i produktionen af stivelse hos KMC, der er ejet af tre midtjyske kartoffelmelsfabrikker.

"Vi har en stor mængde protein fra vores stivelsesproduktion, som ikke bliver udnyttet i Danmark, og det vil vi gerne gøre noget ved. Derfor har vi siden foråret haft fokus på at fortælle mere om vores produkt, og det er også lykkedes at sælge mere", siger Rune Friis Kristensen, Commercial Manager i KMCs Global Feed-afdeling..

Kan bidrage med 10 procent

I Danmark har man sat sat som mål, at der i 2024 skal produceres 300.000 ton dansk protein mere end i 2018.

Der skal bruges millioner af kroner på at udvikle nye proteinkilder, som eksempelvis græs i partnerskabet Dansk Protein Innovation (DPI).

Efter en øgning i produktionen hos KMC kan kartoffelprotein bidrage med en stor del af den ekstra mængde

"Sammen med vores konkurrenter kan vi bidrage med op mod 10 pct. af den målsætning, der er lavet", siger Rune Friis Kristensen og tilføjer:

"Jeg hverken kan eller vil sætte en finger på arbejde det gode arbejde i DPI. Det handler meget om forskning og udvikling af nye proteinkilder, og vi har noget, der er klar til at komme i foderet nu og her".

Nye forhold i markedet

Som det er nu, eksporterer KMC størstedelen af produktionen, og historisk har der også været bedre priser at hente i især USA.

"Men udbud og efterspørgsel har ændret sig så betragteligt, at det kan svare sig at sælge kartoffelprotein i Danmark", siger Rune Friis Kristensen og fortsætter:

"Det er nu ikke, fordi foderbranchen er uvillige til at købe kartoffelprotein. Men som det er lige nu, tilføjer man typisk et par procent kartoffelprotein i foderblandingerne, men man kan bruge langt mere. I nogle blandinger bruger man f.eks. 8 procent med gode resultater".

Foderkoncern er åben

DLG er blandt de kunder, der aftager kartoffelprotein fra KMC. Her vil man ikke afvise, at man i fremtiden kan bruge endnu mere i sine foderblandinger.

"Vi har den opgave at skulle lave det bedste foder til en konkurrencedygtig pris, og med kartoffelprotein er der flere ting, der spiller ind", forklarer Troels Olesen, direktør for husdyrernæring i DLG, og fortsætter:

"Dels får landmanden ikke mere for sit svinekød eller grisene ved at bruge en klimablanding med kartoffelprotein – måske de får på sigt, og dels er otte procent måske lidt højere, end vi tør bruge"..

Hos DLG er man meget opmærksom på dansk protein, hvor man også er med i Dansk Protein Innovation.

"Det kommer mere og mere, og vi kommer sikkert også til at bruge mere kartoffelprotein i fremtiden. Vi vil gerne se mere forskning og materiale om produktet, og det kan få os til at købe mere. Jeg tror, det kan blive gavnligt for KMC og andre proteinproducenter, at man får mere erfaring med produkternes ernæringsmæssige egenskaber", siger han.

Faktaboks

Om kartoffelprotein

  • Er et biprodukt i stivelsesproduktion, som i høj grad eksporteres. 
  • Er kendt for at være særligt godt til smågrise. 
  • På grund af det toksiske stof solanin er der grænse for, hvor meget man kan tilføre foderet. Seges anbefaler i dag maks. 5% iblanding i smågrisefoder. Denne anbefaling er dog baseret på et indhold på 4000ppm solanin. KMC ligger under 1000ppm solanin i gennemsnit, ifølge virksomheden selv.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle