Jyske Markets: Møllehveden er i direkte duel med sortehavshveden

Profittagning og begyndende høstpres sætter sig i sojabønnerne, og på hvede-markedet viste sig små prisstigninger.

Møllehveden handlede i går med små stigninger fra åbningen, men blev yderligere supporteret i løbet af eftermiddagen af Egypten, der var på jagt efter hvede til levering i sidste halvdel af november.

Resultatet viste at Sortehavs-oprindelserne er kommet så pænt op i pris, at franske oprindelser nu er konkurrencedygtige på FOB-basis. Prisspændet for de russiske oprindelser lød på 242-252$ FOB, mens spændet for franske oprindelse lød på 244,86-246,50$.

Det skriver Jyske Markets.

Også et enkelt ukrainsk bud var repræsenteret til 248$. Højere franske fragtomkostninger betød til gengæld, at de franske oprindelser i sidste ende ikke kunne være med, og Egypten endte med at købe samlet 405.000 ton russisk hvede i niveauet 256$/ton CIF.

Ikke desto mindre fik vi, som sagt, et faktuelt bevis på at fransk hvede nu kan konkurrere med russisk hvede på FOB-basis og det løftede priserne lidt.

Sojabønner

Sojabønner og skrå blev endnu en dag løftet af amerikanske eksportsalg til hhv. Kina og en uspecificeret destination. Det sendte indledningsvist hele sojakomplekset højere, men i løbet aftenen gik luften ud af komplekset, på begyndende rygter om lavere kinesisk aktivitet.

Det tyder på at de spekulative fonde (igen) udnyttede prisstigningerne til at trimme deres store købte positioner og tage profit, forud for begyndende amerikansk høstpres.

Begynder fondene først at reducere deres positioner, er der meget mere at komme efter på ned siden. Men med ugunstige tilsåningsforhold i Brasilien og fortsatte kinesisk opkøb, er det endnu for tidligt, at lade den amerikanske høst stjæle alt fokus. Sojabønner og sojaolie indkasserede de største prisfald, hvor fondene har de største spekulative positioner, og som begge lukkede i et minus. Derimod løb skråen mod strømmen og lukkede i et lille plus.

Sojaskrå

I sojaskrå er markedet tilsyneladende presset af lavere argentinske forsyninger. Ifølge data fra det det argentinske landbrugsministerium faldt den argentinske crush i august med 20,6 procent til 3,3 mio. ton, sammenholdt med samme måned sidste år.

Også hvis vi kigger på de første 8 måneder af kalenderåret er der en tilbagegang i den argentinske crush på 9 procent år til dato.

Tilsåning for den nye 20/21 sæson begynder primo næste måned, og det falder positivt sammen med nedbør ultimo indeværende måned, hvilket ikke blot kommer markarbejdet med sojabønnerne til gode, men også er tiltrængt for den argentinske vinterhvede, og betyder udbytterne stabiliseres.

Rapsfrø

Rapsfrøene lukkede i går stort set uændret, indledningsvist supporteret af sojakomplekset. Men henover natten er hele det vegetabilske kompleks med frø og olie korrigeret lavere. Kombineret med et overordnet negativt marked her til morgen, hvor råolien også handler lavere, er der udsigt til en negativ åbning i rapsfrøene. Til gengæld er der for næste års høst udsigt til en ny sæson med europæisk produktionsunderskud, som følge af ugunstige tilsånignsorhold på tværs af den sydlige del af det europæiske kontinent, der vil medføre fortsat lave europæiske rapsarealer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle