Kæmpe griseproducent får opsagt leveringsaftale af biogasanlæg

Ved udgangen af januar stod Kjær Knudsen med et stort problem. Virksomheden med griseproduktion flere steder i landet, fik på sine fem ejendomme ved Give opsagt sin aftale om levering af gylle til biogasanlægget Nature Energy Månsson ved Brande.

Ved udgangen af januar stod Kjær Knudsen med et stort problem.

Virksomheden med griseproduktion flere steder i landet, fik på sine fem ejendomme ved Give opsagt sin aftale om levering af gylle til biogasanlægget Nature Energy Månsson ved Brande.

I alt har Kjær Knudsen fra sine ejendomme ved Give-egnen, der blandt andet tæller Grøndal i Give og Gråbjerggård i Riis, også kendt som ’Den Sorte Diamant’, været vant til at få hentet 12-15 læs gylle om ugen à 39 kubikmeter. Ifølge Peter Kjær Knudsen, der er en af ejerne af familievirksomheden, er opsigelsen kommet efter et grotesk forløb.

Længere forløb

Han fortæller, at i september sidste år var han til møde med både Nature Energy og den leverandørforening, som er knyttet til biogasanlægget ved Brande. Det skyldes, forklarer han, at de mente tørstofindholdet i den gylle, der blev leveret til anlægget fra Kjær Knudsen, var for lavt.

"På mødet gennemgik vi kontrakten. Og vi blev mundtligt enige om, at vi skulle søge at forbedre tørstofindholdet", siger Peter Kjær Knudsen.

I slutningen af november skete der dog så det, at Nature Energy stoppede med at afhente gyllen fra Grøndal, hvor Kjær Knudsen har en produktion med 2.100 søer, og som altså er den ene af de fem Kjær Knudsen-ejendomme ved Give.

"Det sker pludseligt fra den ene dag til den anden. Og så får vi selvfølgelig en kommunikation i gang med dem", siger Peter Kjær Knudsen, der på det tidspunkt involverer sin advokat i sagen.

Han fortæller, tørstofindholdet i gyllen, som stammer fra so-produktion, lå på omkring 2,7 procent. I løbet af december indsender Kjær Knudsen et prøvelæs, hvor man måler 3,5 procent.

"Det må jo siges at være en stor procentvis forbedring. Vi havde derfor helt ro i sjælen. Resten af december og hele januar kører det videre, som om intet er hændt, og vi kørte stadig på de her cirka 3,5 procent tørstof", siger Peter Kjær Knudsen.

Stoppede igen

Da man når 31. januar, modtager Kjær Knudsens advokat så en skrivelse fra Nature Energy, der endegyldigt opsiger leverandørsamarbejdet med Peter Kjær Knudsen. Nu ikke kun fra Grøndal, men fra alle fem ejendomme ved Give. Det er det organiske del af tørstofindholdet i gyllen, som den er gal med. Det er den del af tørstoffet, der kommer fra foderrester. Den resterende del af tørstoffet, den uorganiske del kommer typisk fra strøelse.

Ifølge Peter Kjær Knudsen kræver Nature Energy, at den organiske del af tørstoffet udgør 80 procent, mens den hos Kjær Knudsen udgør cirka 60 procent.

"Det sker igen uden varsel. Og for mig er det helt springende punkt i den her sag, hvad det er, som alle andre svineproducenter leverer med. Vi strøer jo som alle andre".

Men hvis din gylle ikke er af god nok kvalitet, er det så ikke fair nok, at du bliver opsagt som leverandør?

"Bør man ikke få en varsel? På det møde, som vi havde i september sidste år, der taler vi slet ikke om den organiske del af tørstoffet. Der snakker vi kun almindelig tørstof i gyllen. Og det forbedrer vi os på", siger han.

Ifølge Peter Kjær Knudsen er det derfor, at han står frem med sin historie.

"Det er jo foruroligende for branchen, at det kan lade sig gøre at opsige kontrakten på den her måde. Jeg vil derfor stærkt advare mine kolleger om at indgå et samarbejde med Nature Energy. Man ved jo aldrig om man er købt eller solgt", siger han.

Vil stævne

I et brev, som Peter Kjær Knudsens advokat skrev i begyndelsen af februar til Nature Energy Månsson, bliver der truet med en erstatningssag såfremt afhentningen af gylle ikke genoptages.

"Vi kommer til at gå efter dem. Det er helt klart. Det her er et tillidsbrud ud over, hvad de kan tillade sig", siger han.

Han fortæller, at på ejendommene ved Give har man bygget tre forbeholdere til gylle, som har kostet mere end 750.000 kroner. Derudover har man lige nu udfordringer med at flytte en masse gylle rundt, så man kan håndtere situationen med, at gyllen ikke længere bliver afhentet til biogasanlægget ved Brande. Og den omkostning kender man stadigvæk ikke. Han fortæller, at han nu lejer beholdere for at håndtere situationen.

Fra Nature Energy har man ingen kommentarer til sagen, da man ikke ønsker at kommentere enkeltsager i pressen

Faktaboks

Nature Energy Månsson

  • Biogasanlæg ved Brande
  • Modtager hovedsageligt økologisk gylle fra kvæg og økologiske høns, men også konventionel gylle fra svin. Derudover vil der blive tilført økologisk biomasse i form af affald fra Axel Månssons grønsagsproduktion samt økologisk kløvergræs.
  • Nature Energy Månsson producerer biogas på grundlag af 150.000 ton husdyrgødning, økologisk kløvergræs og grøntsagsrester fra Axel Månsson.
  • Nature Energy har i dag 11 biogasanlæg placeret rundt omkring i Danmark.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle