Kæmpe presseopbud da vildsvinehegn blev gjort færdigt

Tysk og dansk presse markerede, da det sidste fag af vildsvinehegnet blev skruet fast i dag klokken 11.

Vildsvinehegnet kan åbenbart stadig skabe debat i Tyskland. Flere tyske TV-stationer havde valgt at dække, at sidste fag af hegnet i dag blev monteret. Det cirka 70 kilometer lange hegn skal forhindre vildsvin i at komme ind over grænsen og på den måde være med til at begrænse risikoen for, at afrikansk svinepest breder sig til Danmark.

Når faren en gang er drevet over, skal hegnet igen pilles ned.

"Det er en politisk afgørelse hvornår det sker", sagde skovrider fra Naturstyrelsen, Bent Rasmussen, der har været projektchef på hegnet.

Der er etableret 20 permanente åbninger i vildsvinehegnet, hvor der er Schengen grænseovergange og større krydsende vandløb. Her vil Naturstyrelsen forsøge at hindre vildsvin i at komme ind i Danmark med andre midler, som eksempelvis lugte. Naturstyrelsen opsætter i den kommende tid vildtkameraer for at følge, hvilke dyr der passerer hegnet, og effekten af skræmmemidlerne.

vildsvinehegn

Naturstyrelsen vurderer, at der er under 40 vildsvin tilbage i Sønderjylland. Det er færre end for to år siden, hvor vurderingen lød på mellem 50 og 100.

Billigere end forventet

Byggeriet af hegnet gik i gang i slutningen af januar og har taget 10 måneder at opføre. Der blev afsat 80 mio. kroner til at opføre hegnet, men regningen ender på omkring 45 mio. kroner.

Den danske svinebranche eksporterede i 2018 for cirka 28,5 mia. i alt, heraf cirka 19 mia. til EU-lande og cirka 9,6 mia. til lande uden for EU. Ved udbrud af afrikansk svinepest lukker svineeksporten ned til lande uden for EU.

Afrikansk svinepest er uskadelig for mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle