Kæmpelandbrug efter tørke og svinepest: Børsnotering kan stadig blive i år

Planerne om at blive børsnoteret lever stadig for det danskejede kæmpelandbrug i Østeuropa Goodvalley på trods af tørke og svinepest i Europa.

I slut juni i år meldte den store, danskejede svineproducent i Østeuropa Goodvalley - tidligere Axzon - ud, at man planlægger at blive børsnoteret i 2018.

De planer lever endnu for Goodvalley, som blandt andet driver 34 svinefarme i Polen, Rusland og Ukraine. 

Både landbrugsavisen.dk og Dagbladet Børsen har tidligere skrevet, at børsnoteringen skulle ske i sidste halvdel af 2018, mens sidstnævnte medie endda satte oktober på som måneden for børsnoteringen.

"Det hverken kan, vil eller må jeg kommentere på. Ud fra logik og rygter bliver der selvfølgelig spekuleret i forskellige datoer, men vores planer er uændrede i forhold til, at vi afventer den rette timing for at gå på børsen", siger stifter og koncerndirektør Tom Axelgaard til landbrugsavisen.dk og tilføjer:

"Vi er klar til at trykke på knappen, og det kan stadig sagtens blive i 2018".

Har tjent penge hvert år

Det har været et trængt år for landbruget i det meste af Europa, hvor især tørke, men også svinepest og lave priser gør livet surt for svineproducenterne. 

"Vi har opereret i de her markeder i 25 år, og vi har klaret os i gennem enhver type krise og haft positiv indtjening hvert år", siger Tom Axelgaard og fortsætter:

"Vi er selvfølgelig også påvirkede, men vores store spredning gør, at vi er mindre udsatte end lokale producenter, der holder til ét sted. Selvom der har været tørke i store dele af Europa, er der kommet masser af vand i Ukraine eksempelvis". 

"I forbindelse med en børsnotering har vi tillid til, at eventuelle investorer forstår, at der er eksterne faktorer, som vi ikke kan styre, men som vi kan navigere i, for det har vi bevist". 

har levet med svinepest længe

Lige nu er den frygtede sygdom svinepest ude af kontrol i blandt andet Rumænien og Kina. Polen er ligeledes ramt og har været det siden 2014, og her har Goodvalley både farme og slagteri.

"Svinepest får os ikke til at ryste på hånden. Vi har levet med svinepest siden 2013, men vi negligerer det selvfølgelig ikke og tager vores forholdsregler", siger Tom Axelgaard og fortsætter:

"Det er en træls og aggressiv sygdom, og det er utroligt, at vi endnu ikke har fundet et modtræk udover at øge sikkerheden. Det er åbenbart det eneste, vi kan gøre".

"Jeg håber, man snart finder en vaccine og dermed får stoppet udbredelsen. Men der er næppe tvivl om, at en yderligere eskalering af udbredelsen i Kina vil have en positiv effekt på prisniveauet i Europa, idet der vil blive et øget importbehov til landet".

Faktaboks

Om Goodvalley

  • Goodvalley består af 34 svinefarme, 9 biogasanlæg, 1 slagteri og forædling, 10 foderfabrikker og kornlagre, 2 kvæggårde og 6 markbrugscentre
  • Selskabets største enkeltaktionær er IFC, International Finance Corporation, under Verdensbanken med en andel på 6,9 procent af aktierne 
  • Den næststørste aktionær er Tom Axelgaard, der ejer 3,9 procent af aktierne
  • De øvrige 89,2 procent af aktierne ejes af cirka 170 aktionærer, der for størstedelens vedkommende er landmænd 
  • Aktionærerne fik sidste år i gennemsnit udbetalt et udbytte på godt 400.000 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle