Køb sojaskrå fra Tyskland med din smartphone

Vi skal væk fra dyre råvaremæglere, mener aktør bag kommende online handelsplatform.

Når Commoditrader går i luften i begyndelsen af det nye år, står danske landmænd med et potentielt stærkt værktøj i hånden.

Commoditrader er en online handelsplatform, hvor korn og andre råvarer til landbruget kan handles på tværs af driftsgrene, virksomheder og sågar landegrænser, alt sammen for at give konkurrencedygtige priser og give mere gennemsigtighed i markedet.

»I dag foregår handler ofte via råvaremæglere, der typisk tager et varierende gebyr pr. afregnet ton vare. Det vil vi gerne væk fra«, fortæller Julie Karl Koch Fahler, en af de to initiativtagere bag Commoditrader.

I stedet har Commoditrader fuld åbenhed over priserne, og det bliver gratis at oprette sig, lige så vel som det bliver gratis at handle«, forsikrer hun.

»Vi kommer i stedet til at tilbyde nogle ekstra moduler, brugerne kan købe abonnement på. For eksempel et logistik modul, hvor man bestiller fragt direkte i forbindelse med handlen. Et andet modul kan være kreditforsikring«.

Mere gennemsigtighed

Princippet i Commoditrader er ret simpelt: En markedsplads, hvor du handler direkte som udbyder eller modtager - uden mellemled.

Det skaber åbenhed i markedet, fordi man hele tiden kan se, hvad forskellige udbydere gerne vil sælge eller købe varerne til - og hvor henne i verden.

Samtidig er en vigtig del af setuppet, at der er fair vilkår for såvel sælger som køber.

»Jeg kan godt lide tanken om demokratiseret handel. Derfor gør vi bl.a. brug af internationale kontrakter, som for eksempel har helt klare retningslinjer for, hvordan man afregner, hvis køber efter at have bestilt 100 ton korn kun står med 98 ton, når varen er ankommet. Commoditrader skal være en sikker og gennemskuelig handelsplatform«, uddyber Julie Karl Koch Fahler.

Platformen blev første gang luftet i efteråret på LandbrugsMedierne og Yaras vækstkonference, Vækst18, hvor den endte med at løbe med årets innovationspris for konceptet.

I mellemtiden har Julie Karl Koch Fahler og kollegaen Ida Boesen besøgt et utal af landmænd og virksomheder for at fortælle om Commoditrader og få input til platformen.

»Vi har mange gode idéer til videreudvikling. Den vil lige så vel kunne bruges til handel med smågrise og planteværn som korn og råvarer«, siger hun.

Faktaboks

De står bag Commoditrader

  • Julie Karl Koch Fahler og Ida Boesen står bag platformen. Førstnævnte har erfaring med digitalisering, og Ida Boesen kommer fra landbrug og grovvare-branchen.
  • Tre investorer står bag Commoditrader: Kjær Knudsen, Idavang og Kattrup Gods.
  • App’en henvender sig til såvel landmænd som foderstoffer og handelsvirksomheder. I første omgang kan der handles med korn og råvarer inden for landbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle