Københavns Universitet: Landmænd mister ikke indkomst ved at udtage naturarealer

Fødevareminister Rasmus Prehn ’respekterer’ Københavns Universitets vurdering af, at landmænd ikke mister indkomst ved udtagning af natur-arealer.

LandbrugsAvisen ville gerne have haft en kommentar fra fødevareminister Rasmus Prehn til den alvorlige kritik, som Varde Kommune og Sydvestjysk Landboforening har rejst.

Ministeren ønsker dog ikke at svare. I stedet henviser Fødevareministeriet til et svar fra Rasmus Prehn til de 45 borgmestre fra 25. maj.

Han skriver her blandt andet om Landbrugsstyrelsens udmelding om, at det fra 2023 ikke længere er muligt at yde støtte til udtagning af arealer, der har karakter af natur, at det i henhold til EU-retten kun er tilladt at kompensere landmandens indkomsttab, »hvis det kan dokumenteres af en uafhængig myndighed«.

Det er i Danmark Københavns Universitet, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO).

IFRO vurderer imidlertid ’ikke længere´, at det kan dokumenteres, at landmanden har et indkomsttab ved udtagning af naturarealer, skriver ministeren.

- Det skal vi respektere, skriver Rasmus Prehn. - Det er imidlertid muligt, at landmændene kan få kompensation for pleje af naturarealerne, tilføjer han.

Preben Friis-Hauge (V), formand for Plan og Teknik i Varde Kommune, er langtfra tilfreds med svaret, som han betegner som ’uforskammet og arrogant’ - uden at bringe klarhed.

Rasmus Prehn skriver dog også, at man arbejder på at finde en løsning.

Ifølge LandbrugsAvisens oplysninger - bekræftet af Fødevareministeriet - er Kammeradvokaten således i gang med at overveje de juridiske problemstilinger i sagen.

hac

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle