Køber konkursramt kineserfarm og fordobler produktionen

»Det er det rigtige tidspunkt at købe på nu«, siger minkavler Poul Erik Bagger.

Tre danske landmænd har købt hovedparten af kinesisk-ejede Viking Mink A/S, der gik konkurs sidste år.

Efter blot seks år i Danmark med faldende priser på minkskind kastede selskabets kinesiske hovedaktionær Soaraway Holdings Limited håndklædet i ringen efter en konkursbegæring.

Ved konkursen bestod Viking Mink af fire farme: Tre ved Thisted med plads til 12.000 tæver og en ved Løgstør med plads til 9.800 tæver.

Godt tidspunkt at købe

Det er de tre farme ved Thisted, der nu solgt. Køberne er de lokale landmænd Poul Erik Bagger, Ole Antonsen og Kjeld Ingvardsen. der tilsammen har mere end 90 års erfaring med minkavl.

Selvom minskind lige nu er nede i bunden af en bølgedal, regner køberne bestemt med, at købet bliver en god forretning.

»Vi har alle tre holdt lidt igen med at udvide. Faktisk har ingen af os udvidet inden for de seneste 10 år«.

»Men skal man købe en minkfarm, så er tidspunktet rigtig godt lige nu. Prisen på en farm følger prisen på minkskind, og lige nu handles minkfarme til priser, der ligger langt under, hvad de tidligere er blevet handlet til«, fortæller Poul Erik Bagger.

Det gør ondt lige nu

Bortset fra at kalde købsprisen for »god«, ønsker han ikke at komme nærmere ind på den eksakte pris.

Poul Erik Bagger er overbevist om, at prisen på skind retter sig op, og at mink igen bliver en god forretning.

»Om det er det rigtige tidspunkt at købe på, kan kun tiden vise. Men vi tror på det. Ellers havde vi jo ikke købt de tre farme«, siger han.

»Men lige nu, hvor produktionsprisen på ét skind er ti kr. højere end salgsprisen, gør det ondt at have købt tre farme med en produktion på omkring 65.000 skind om året. Omvendt gør det rigtig godt, når priserne forhåbentlig snart stiger igen«, siger han.

Rykker ind i top 10

I forvejen har de tre minkavlere knap 10.000 tæver. Med købet mere end fordobler de deres samlede antal tæver til i alt 21.800. Dermed bliver de blandt landets 10 største producenter af minkskind.

Køberne har ikke planer om at ændre ret meget farmene.

»Farmene var i fin stand, og de blev drevet godt ved overtagelsen. Og stort set alle de ansatte fortsætter med at arbejde på farmene«.

»Vi optimerer selvfølgelig hele tiden produktionen, hvor det er muligt, ligesom vi også gør på de farme, vi havde i forvejen. Derudover renoverer vi lidt på den ene farm, der stod tom, da vi købte den. Der sætter vi blandt andet nye bure og vand ind, så vi kan bruge den som sommerfarm til hvalpe og udsættertæver«, forklarer Poul Erik Bagger.

 

Under kinesisk ejerskab har farmene produceret skind med absolut topkvalitet. Skindenne har fået ærespræmier ved flere af de åræoge skindudstillinger i Herning. For de nye ejere handler det da også i første omgang om at producere gode skind.

»Vi har tidligere solgt en del avlsdyr til Kina, Ukraine og andre lande - i øvrigt i samarbejde med de tidligere kinesiske ejere. Efterspørgslen på avlsdyr er dog lav lige nu, men vi tager handsken op, når der igen kommer efterspørgsel på gode avlsdyr«, siger Poul Erik Bagger.

Farm nr. fire ikke solgt

Dem fjerde af konkursboets fire farme er endnu ikke solgt. Det er farmen på Gatten Møllevej i Løgstør, hvor der plads til 9.800 tæver.

Ifølge konkursboets kurator Trine Hasselbalch, DLA Piper, er farmens dyr solgt levende.

»Vi har desværre ikke solgt farmen endnu. Den bedste løsning var derfor at sælge dyrene«, siger Trine Hasselbalch.

Ifølge en af LandbrugsAvisens kilder, der kender farmen, er det ellers en »pragtfuld farm«.

Farmen står til salg hos EDC-mæglerne i Videbæk. Prisskiltet er på 12,5 mio. kr.

Ud over en lang rækker lukkede 6- og 14-rækkede samt 2-rækkede minkhaller består famen blandt andet af 12,3 hektar jord, et stuehus på 200 kvm og en medarbejderbygning med flere værelser.

Faktaboks

Viking Mink A/S

  • Stiftet 2011. Begæret konkurs oktober 2017.
  • Tre farme ved Thisted og en ved Løgstør. I alt 21.800 tæver.
  • Tidligere ejere: Soaraway Holdings Limited, Hongkong (over 90 procent) og Søren Palsgaard Pedersen (under fem procent).
  • Tidligere direktør gennem alle år: Søren Palsgaard Pedersen.
  • Nuværende ejer af de tre farme ved Thisted: Kjeld Ingvardsen (50 procent) samt Poul Erik Bagger og Ole Antonsen (de øvrige 50 procent). Farmen ved Løgstør er endnu ikke solgt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle