Køber over 1.000 hektar: Jord er en rigtig god investering

Søren Rasmussen har købt mange hundrede hektar i Danmark og Polen de senere år.

Landbrugsjord, ejendomme og vedvarende energi.

Det er de tre topscorere, når landmand og investor Søren Rasmussen skal placere de penge, han har tjener på sine investeringer gennem årene..

"Jeg investerer efter en enkel strategi, hvor spredning er en vigtig faktor. Jeg placerer mine penge i landbrugsjord, udlejningsejendomme og i vedvarende energi som vindmøller og solceller", fortæller Søren Rasmussen.

At strategien ikke har været helt skæv, viser de senere års regnskaber for holdingselskabet Frandsbjerg Group, hvor hans investeringer er placeret, og som han og familien ejer.

Sidste år landede selskabet et overskud på 136 mio. kr., og gennem de seneste fem år er egenkapitalen steget fra 168 til 370 mio. kr.

Køber 1.000 hektar

Investeringsstrategien har Søren Rasmussen fulgt, siden han som 18-årig købte sit første landbrug.

"Landbrugsjord en lige så vigtig investering som ejendomme og energi. Selvom jeg lige nu tjener meget mere på mine investeringer i energi og ejendomme, ser jeg landbrugsjord som et solidt og vigtigt aktiv, der er med til at sprede risikoen i mine investeringer".

Derfor har Søren Rasmussen indenfor de seneste 24 måneder købt over 1.000 hektar landbrugsjord i Danmark samt i Polen, hvor han har øget sin ejerandel i landbrugsselskabet Karsko Group, så han i dag er hovedaktionær i Karsko, der ejer godt 5.000 hektar og dyrker yderligere 2.000 hektar forpagtet jord.

"Jeg købte jord i Danmark i 1988, 1992 og i 1997. Derefter har jeg holdt en pause i over 20 år, fordi de danske jordpriser var fuldstændig skøre i mange år", siger Søren Rasmussen.

Mindst 2,5 til 3 procent

Efter hans mening skal landbrugsjord kunne forrente den lange 30-årige rente plus en risikomargin på 1-1,5 procent. Som landet ligger nu, vurderer han derfor, at forrentningen af landbrugsjord skal være mindst 2,5 procent og helst tre procent. Tre procent svarer til, at jord til 120.000 kr. pr. hektar skal kunne lejes ud for cirka 3.600 kr. om året.

"Man skal være villig til acceptere, at jord ikke i sig selv giver en to-cifret forrentning eller mere om året. Til gengæld tror jeg på en to-cifret forrentning, når vi ser på egenkapital inklusiv værdistigning".

"I dag kan man gå i kreditforeningen og låne 70 procent til en rente på kun én procent. De sidste 30 procent kommer vi selv med, og når vi så bortforpagter jorden til for eksempel tre procent om året, så giver det overskud, samtidig med at der er mulighed for en stigning i jordens værdi. Det ser rigtig fornuftigt ud i min optik", siger Søren Rasmussen.

Prisen finder sine fødder

Når det gælder prisen på landbrugsjord i Danmark, mener han, at den er ved at finde sine fødder at stå på rent prismæssigt.

"Der er ved at være ryddet op i den sidste jord, der hang i en del banker. Vi er ved at få et mere stabilt prisleje, og de næste 1.000 hektar, vi skal købe, bliver nok til lidt højere priser".

"Men jord er en god og langsigtet investering, der har den fordel, at den er et let håndterbart og omsætteligt aktiv sammenlignet med investeringer i store, komplekse virksomheder", siger Søren Rasmussen.

Faktaboks

Sørens regler for køb af jord og investering:

  • En investering i landbrugsjord er rentabel, når jorden kan forrente den lange 30-årige rente plus en risikomargin på 1-1,5 procent. Kan den ikke det, skal man holde fingrene fra jorden.
  • Del gerne ejerskabet med andre, så du selv ejer mellem 30 og 50 procent. Det kan være meget givende at være flere sammen om en god idé og investering.

Landbrug, energi og ejendomme for millioner:

  • Søren Rasmussen, 50 år, opvokset på en lille gård med jord, svin og en vindmølle.
  • 1988: Køber mindre ejendom på 13 hektar.
  • 1992: Køber Anneksgården ved Mariager Fjord. 50 hektar.
  • 1993: Uddannet landmand fra Asmildkloster Landbrugsskole. Medlem af bestyrelsen lige siden og formand i dag.
  • 1997: Køber gården Frandsbjerg ved Mariager Fjord. 97 hektar.
  • 2004: Køber 3 vindmøller i Tyskland. Sælger dem igen efter et år.
  • 2005: Medstifter af Easy-Agricare A/S (tidligere Dansk Dyrestimuli). Selskabet producerer, forarbejder og transporterer cirka 50.000 ton halm årligt. Ejer 33 procent af selskabet.
  • 2006: Medstifter af Eurowind Energy. Selskabet investerer i vindmøller og solcelleanlæg. Danmarks største administrator af landbaserede vindmølleprojekter. Ejer 18 procent.
  • 2006: Medstifter af Karsko Group A/S (tidligere C&S Holding), der ejer 5.000 hektar landbrugsjord i Polen. Ejer 56 pct. af selskabet.
  • 2006: Stifter Frandsbjerg Invest, hvor investeringerne i landbrug, vind- og solenergi, ejendomme og halm ligger. Egenkapitalen var 370 mio. kr. i 2019. Familien ejer 100 procent af selskabet.
  • 2019: Eurowind fusioner med Eniig Renewables A/S (Norlys). Selskabet administrerer og investerer i vindmølle- og solcelleparker i 7 lande. Cirka 150 ansatte.
  • 2018-2020: Køber 7 landbrug med i alt 1.140 hektar ved Mariager, Ålborg og Herning.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle