Købte minkfarm på det allerværste tidspunkt: "Ærgrer mig ikke"

God økonomi bygger på likviditet og konsolidering, mener ung minkavler.

Prisen på minkskind er stort set kun gået én vej, siden René Lauridsen købte sin minkfarm for fem år siden.

Året før han købte farmen tæt på Vejen, gik minkskind som varmt brød. Køberne stod i kø og betalte skyhøje 612 kr. i gennemsnit for et skind. Men i år landede prisen på 218 kr. pr. skind.

For René Lauridsens produktion på 10.500 minkskind betyder prisfaldet på 400 kr., at han i dag får cirka fire mio. kr. mindre for sine skind, end året før han købte farmen.

"Set i bakspejlet købte jeg farmen på det værst tænkelige tidspunkt - overhovedet. Det kan jeg så vælge at ærgre mig over, men det gør jeg ikke, for det kan jeg kan ikke bruge til noget som helst. Jeg vælger at se fremad og forholde mig til den situation, jeg befinder mig i. Det er det eneste, der virker for mig", siger René Lauridsen, der i dag er 30 år.

Han beskriver sine første fem år som minkavler som en blandet fornøjelse.

Der har været løn til ham selv i tre år. Men forrige år var der kun indtægter nok til at betale udgifterne, men ikke løn til ham selv. Og i år regner han i bedste fald med et nul-resultat eller et lille underskud og endnu engang, uden at der er løn til ham selv.

Til gengæld har han afdraget gæld til realkreditinstituttet og betalt af på et sælgerpantebrev hvert eneste år. Og i tre af de fem år har han kunnet øge likviditeten.

Værdi som cykelskure

I det hele taget ser René Lauridsen konsolidering og likviditet som to helt centrale faktorer, når man er minkavler.

"Minkavlere har ikke mange værdier, der kan belånes. Minkhallerne er stort set ikke mere værd end cykelskure. Og der hører sjældent meget jord til en minkfarm, så der er ikke en prisstigning, der kan belånes, når tiderne er trange. Derfor er kodeordene for en minkavler konsolidering og likviditet", siger han.

På en måde ser han sin hårde start som nybagt minkavler som en fordel, fordi den har krævet, at han hurtigt fik fokus på omkostningerne på farmen.

Bortset fra et enkelt år har han haft omkostninger på omkring 250 kr. pr. skind uden løn til ejer. Det er et pænt stykke under landsgennemsnittet, der ligger på cirka 260 til 270 kr. uden ejerløn.

"Fra dag ét gik jeg alle omkostninger igennem for at se, om jeg kunne gøre noget bedre. Da jeg overtog farmen, hentede jeg flere tilbud hjem på bl.a. forsikringer, elektricitet og pelsningsartikler og valgte de bedste og billigste", siger han.

Ned på 220 kr. pr. skind

I hans andet år som minkavler løb udgifterne dog op i 285 kr. pr skind. Men det var der en naturlig forklaring på, og det er et punkt, han har haft stor opmærksomhed på siden.

"I mine fem år som minkavler har jeg i gennemsnit produceret 5,6 skind pr. tæve. I mit andet år som minkavler blev det desværre kun til 5,3 skind. Det betød, at der var langt færre skind at fordele de faste omkostninger på, men allerede året efter var jeg oppe på 6,0 skind pr. tæve", siger René Lauridsen.

Næste år er det hans mål at banke omkostningerne endnu længere ned. Han vil skære yderligere 20 kr. af, så den gennemsnitlige udgift til et skind bliver på 220 kr. uden ejerløn.

Fler hvalpe og skind

For at nå den besparelse skal han have flere hvalpe og flere skind pr. tæve. Derfor har han besluttet at bruge mere tid på huldstyring, udvælgelse af avlsdyr, læse vejret bedre i parringsperioden og parre minkene tre gange for at sænke goldprocenten.

Direkte besparelser står også på dagsordenen. Bl.a. vil han ikke vaske minkhallerne nær så grundigt i år, som han plejer, og der skal bruges så lidt som muligt på vedligehold.

Inspirationen til at forbedre avlen og økonomien får René Lauridsen bl.a. fra to erfa-grupper, ligesom han har uddannet sig til at blive bedre til at vælge de rigtige avlsdyr og på det seneste også været dommer på skindudstillinger.

"Desuden får jeg hjælp af Hans Gejl Pedersen, som jeg købte farmen af, og af en god kollega, som også har mink. Jeg bruger dem som faglige sparringspartnere, men de hjælper også, når jeg mangler en afløser til at fodre, hvis jeg gerne vil holde ferie eller skal deltage på skindudstillinger eller kurser", fortæller René Lauridsen.

Har aldrig fortrudt

Selv om han erkender, at økonomien er pænt stram lige nu, har han ikke fortrudt, at han blev minkavler.

"Jeg sover fint, og jeg har fået den hverdag, jeg har drømt om, med frihed og fleksibilitet. For eksempel kan jeg aflevere og hente min datter i børnehaven de fleste dage".

"Og så har jeg en kone, der bakker et hundrede procent op og heldigvis har godt arbejde og tjener penge hjem", siger Rene Lauridsen.

Faktaboks

Christianshøj Mink

  • Tæver: 1.900
  • Typer: Brun, mahogany og silverblue
  • Eget pelseri. Pelser for 2 andre
  • Arbejdspladser inkl. pelseri: 2 ¼ 
  • 2,5 hektar

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle