Kød fra udlandet fylder kølediskene i Coops butikker

Når forbrugerne griber en pakke 'Slagterens' kød i supermarkederne, står de som oftest med et udenlandsk produkt i hånden.

Tyskland, Holland, England og Irland.

Navnene går igen og igen, når man vender pakkerne med »Slagterens« i varehusene SuperBrugsen og Kvickly, der begge hører under dagligvaregiganten Coop. 

LandbrugsAvisen har foretaget stikprøver i fem Coop-forretninger fordelt i Hovedstadsområdet, Vestjylland og Østjylland.

Her tegner sig det samme billede i alle butikker; næsten samtlige af de konventionelle lavprisprodukter af fersk kød stammer fra udlandet.

Det gælder både hakkekød af kvæg og svin samt udskæringer som skiveskåret stegeflæsk, ribbenssteg og svinekoteletter med flere.

Prisen er afgørende

Coop har ifølge formand Lasse Bolander en ambition om udelukkende at sælge dansk svinekød indenfor de næste par år. Og ifølge formanden har Coop været i forhandling med selskabets kødleverandører i over et år for at finde en løsning, der kan sikre mere dansk kød i de mere end 1.200 butikker på landsplan.

Det store bump på vejen om at nå dertil handler i bund og grund om prismærket i indkøb og køledisk, lyder det fra Coops indkøbschef Jens Visholm.

»Det er hovedsaglig prisen, der er en udfordring i forhandlingerne med vores leverandører. Vi er interesserede i at finde frem til en situation, der er gunstig såvel for os som for vores samarbejdspartnere. Det kræver, at vi kan købe ind til den rigtige pris, så vi kan være konkurrencedygtige og attraktive for forbrugeren«, siger Coops indkøbschef Jens Visholm.

Han tilføjer, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at dække efterspørgslen af oksekød med den danske produktion.

Sammenlignet med Rema 1000

I stikprøven blev butikskæden Rema 1000, der drives af norske Reitangruppen, også undersøgt.

I tre undersøgte Rema 1000 butikker var næsten alle de ferske lavpriskødvarer af dansk oprindelse.

Her var pakkerne mærket med et lille dannebrogsflag i hjørnet på pakkernes forside. De undersøgte varer sælges generelt en smule billigere end i butikker som SuperBrugsen og Kvickly.

Hvordan kan det lade sig gøre for Rema1000 at sælge dansk kød billigere end jeres udenlandske produkter?

»Enten er de bedre til at handle end os, eller også går de ikke op i at tjene penge på deres kødvarer på samme måde,« lyder det fra Jens Visholm.

Coop har i løbet af weekenden landsmøde, hvor der skal er kampvalg til formandsposten for den store dagligvaregigant. En af modkandidaterne til den siddende formand Lasse Bolander er Mikkel Irminger Sarbo, der på nuværende tidspunkt er medlem af Coops bestyrelse.

Han fortæller, at ud over forhandlingsstrategier kan produktionskapacitet på kødmarkedet også have en betydning for de leveringsaftaler, dagligvarekæderne kan hente hjem.

»Rema kan have været heldige at få en god aftale om levering af dansk kød til en god pris, men det kan ikke nødvendigvis lade sig gøre for os at få en lignende aftale i øjeblikket, hvis udbuddet ikke tillader det«, siger Mikkel Irminger Sarbo.

Alternativer på hylderne

Køber man i stedet økologisk kød eller andre specialprodukter, findes der en lang række alternativer i Coops butikker.

Coop vurderer selv, at deres samlede salg af svinekød består af 85 pct. dansk kød og på oksekød 50 pct. I forhold til kylling vurderer Coop, at salget er 99 pct. dansk.

Hilton Foods leverer varen

Hilton Foods Danmark er en del af den globale koncern Hilton Food Group, der producerer fødevarer i store dele af Europa, samt Australien.

Hilton Foods startede sine aktiviteter i Danmark i 2011, hvor der blev etableret en ny fabrik med det formål at forsyne Coops butikker med pakket kød.

Fabrikken i Hasselager uden for Aarhus har da også dagligvarevirksomheden som eneste synlige kunde og skriver på hjemmesiden: »Vores produktionslinjer kører syv dage om ugen og sikrer, at Coop har de rigtige produkter til rette tid og af højeste kvalitet«.

Hilton Food Group er forankret i England, hvor virksomheden blev startet i 1994. I år 2000 begyndte Hilton at operere i Holland og i 2004 fulgte Irland med.

Det er hovedsageligt i disse lande, det konventionelle kød i Coops butikker stammer fra.

LandbrugsAvisen har i flere dage forsøgt at indhente en kommentar fra Hilton Foods Danmark og Coop på fordelingen af det kød fabrikken i Hasselager leverer til supermarkederne.

Dette har været forgæves, og derfor vides det i øjeblikket ikke, hvor stor en del af det kød, som Hilton leverer til Coop, der kommer fra Danmark kontra udlandet.

”Jeg har det skidt med, at der ikke er mere dansk kød i brugsen.”

Kaj Andersen er formand i Ørbæk Brugsforening og har længe undret sig over den store mængde udenlandsk kød, der findes i Brugsen.

»Folk herude køber jo ikke på samme måde økologisk eller prioriterer dyre specialprodukter, når det kommer til kød. De fleste køber konventionelt, og de går efter prisen«, forklarer Kaj Andersen.

»Folk vil allerhelst købe dansk, og vi vil helst sælge dansk, men prisen er altså i sidste ende det, vores kunder vælger varer efter«.

»I gamle dage hed det sig, at 90 pct. af kødet skulle komme fra Danish Crown. Men efter at Hilton Food-fabrikken blev åbnet, så er det gået ned ad bakkke«, lyder det fra formanden.

Som selvstændig brugsforening har Ørbæk god mulighed for at præge varesortimentet med varer fra lokalområdet.

I teorien kunne det også indebære kødvarer, men der er mange omkostninger forbundet med kødproduktion, og de manglende stordriftsfordele vil gøre det umuligt at sælge kødet til den samme pris, som de varer, man får fra Coop, forklarer Kaj Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle