Kødfri forening tager afstand fra Veganerpartiets metoder

Vegetarforening tager nu afstand til Veganerpartiets metoder, fordi de er med til at nedsmelte den gode dialog om fremtidens fødevarer, lyder det.

Nok må være nok. Der skal trækkes en streg i sandet, og det er det, Rune-Christoffer Dragsdahl gør nu.

Han er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og repræsenterer ifølge ham selv det tavse flertal af veganere og vegetarer, der ikke går ind for udskamning og indbrud på gårde.

Metoder, som har givet Veganerpartiet (VP) spalteplads og tv-tid, og nu også underskrifter nok til at stille op til Folketinget.

"Det er ikke hele partiet, vi tager afstand fra, men nogle af de ting, de gør og siger, gavner ikke den sag, de arbejder for. De er i modstrid med de værdier, vi står for, når de udskammer og trænger ind på gårde", siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

grøftegravning og dialog

Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har over 4.000 medlemmer og repræsenterer både veganere, vegetarer og andre, der ønsker at fremme plantebaseret mad.

Foreningens målsætning er "at fremme vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed".

Dermed deler DVF og VP interesser, men ikke metoder, lyder det fra generalsekretæren.

"Der er masser af ting, man kan være kritisk overfor, når det kommer til landbruget, men man får kun ændret noget ved at inddrage landmændene i en konstruktiv dialog", siger han og fortsætter:

"Jeg har en god kontakt til landbruget, og jeg får at vide, at nogle landmænd i stigende grad føler sig utrygge pga. Veganerpartiets metoder. Det duer selvfølgelig ikke, og det betyder, at debatten bliver konfrontatorisk og ren grøftegravning".

den hårde linje giver ingen resultater

Ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl har DVF i mange år ført en saglig og faglig dialog og debat med Landbrug & Fødevarer, Seges, landmænd, landbrugselever med flere.

For ham er det vigtigste at skabe resultater.

"Det nytter ikke at stå at råbe ad hinanden og skælde ud. Det flytter ikke noget. Det interessante er, hvordan man for eksempel kan teste nye afgrøder og skabe nye værdikæder - og forandre noget rent praktisk. For landmændene er der også en interesse, fordi vegetarer og veganere som gruppe typisk går meget op i mad, og derfor også gerne vil bruge mange penge på det. Derfor burde vi og landbruget egentlig være allierede, og det er også vores mission at blive det", siger han.

Og den mission bliver spoleret af Veganepartiet, når de udskammer og laver indbrud?

"Vi er i hvert fald bekymrede for, at deres linje ikke skaber resultater. Den hårde linje har været forsøgt i årevis i de vegetariske og veganske bevægelser verden over, men de fleste toneangivende organisationer er gået væk fra det, fordi det ikke giver resultater. Det gør det til gengæld at gå sammen med erhvervslivet og fokusere på at flytte måltider hos forbrugerne og udvikle nye produkter".

centrale aktører holder sig tilbage

DVF og VP har ikke noget officielt samarbejde, men ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl har hans forening haft møder med partiet, som de har med de fleste partier på Christiansborg.

Adspurgt om han mon bare er utilfreds med, at Veganerpartiet løber med meget af opmærksomheden og succesen, lyder svaret:

"Jeg synes, det er positivt, at der er kommet et parti, der sætter plantebaserede fødevarer i centrum af politikken, det er fantastisk. Det  kan sagtens være, at et vegansk parti kan være med til at få andre partier, som alt for længe har sovet i timen, til at tage emnet mere alvorligt. Der skal bare være fokus på resultater, ikke udskamning. Det er der rigtig mange af vores medlemmer, der mener, og dem er vi sat i verden for at repræsentere", siger han og fortsætter:

"Samtidig får vi at vide fra centrale, toneangivende aktører, at de holder sig tilbage i forhold til den plantebaserede dagsorden, fordi de ikke vil associeres med den hårde tone i debatten".

Hvem de centrale aktører er, vil generalsekretæren ikke uddybe.

vant til at blive angrebet

Rune-Christoffer Dragsdahl holder jævnligt oplæg på blandt andet landbrugsskoler, og her kan han mærke på eleverne, hvad Veganerpartiets indtog har betydet.

"De bliver overraskede over, at vi gerne vil dialog og samarbejde, fordi de er vant til at blive angrebet. Når man kommer med en anden tilgang, så oplever jeg en stor åbenhed, men den anden debatform fylder bare alt for meget", siger generalsekretæren og fortsætter:

"Hvis folk føler sig personligt angrebet og bliver utrygge, så er modreaktionen at gå i forsvar. Det forstår jeg udmærket godt. Derfor betyder tonen enormt meget, og det er derfor, jeg forsøger at nå ud til landmændene og forklare, at vi er mange, som er imod udskamning, og som ikke er enige i anvendelsen af metoder, som skaber utryghed".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle