Kødindustri klager over hestemærke

Når EU-parlamentet i dag stemmer for en ny kødmærkning, skyldes det blandt andet hestekødskandalen. Det vil ifølge EU give øgede udgifter på op til 12 procent.

Et stort flertal i Europa-Parlamentet mener, at det skal være lettere at se, hvor kødet i dine pølser eller lasagnen fra køledisken kommer fra. De vil stemme for en obligatorisk landemærkning af alle produkter, der indeholder kød fra forskellige lande, men det kommer til at koste for virksomhederne.

Morten Damkjær, chefkonsulent i L&F, siger til Børsen, at det vil resultere i øgede udgifter for fødevareindustrien:

"Når det er dyrt, er det fordi, at hvis man er den type kødindustri eller forarbejdningsindustri, så vil man typisk få kød fra både Danmark og eksempelvis Tyskland og Sverige, og hvis man skal skrive på lasagnen, hvor kødet kommer fra, så skal man have flere etiketter og tage stilling til, om man vil have adskilte produktionslinjer, sådan at man kan holde tingene adskilt fra hinanden. Det er selvfølgelig dyrere."

POLITIKERE ER UENIGE

Christel Schaldemose, medlem af EU-Parlamentet (S), tror dog ikke på, at det vil blive dyrere for virksomhederne:

"Jeg nægter simpelthen at tro på, at det er så dyrt. Man kan sagtens have en grundlæggende mærkning og så sætte et klistermærke på, hver gang man skifter leverandør. Det er jo nogle oplysninger, de allerede i dag har, fordi de skal kunne oplyse det af hensyn til sporbarheden," siger hun til Børsen.

Den øgede omkostning bakkes dog op af en rapport i EU-Kommisionen. Den peger blandt andet på, at udgifterne i forbindelse med den obligatoriske mærkningsordning vil betyde en stigning på 8-12 procent af produktionsomkostningerne. Det betyder forhøjede omkostninger for virksomheder som Danish Crown og Tulip.

Bendt Bendtsen, medlem af EU-Parlamentet (K) mener dog, at mærkningen skal være frivillig. Han skyder på, at markedet nok skal give den vare, forbrugerne ønsker. En rapport udarbejdet af EU-Kommissionen viser, at 90 procent af de adspurgte forbrugere ønsker mærkning med oprindelsesland:

"Der er jo ingen sammenhæng mellem produktsikkerhed og det her forslag. Vi har jo et meget fyldigt lovgrundlag oven på alle de fødevareskandaler, der har været. Det med hestekød ville ikke være endt anderledes, hvis man havde haft et mærke på, for der var jo tale om svindel," siger Bendt Bendtsen til Børsen. Bendt Bendtsen stemmer imod forslaget.

Emneord

eu , slagtning , heste

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle