Køer fik lov at græsse ved giftigt vandløb, selvom forsvaret kendte til forurening

Først to år efter afgræsningsaftale startede, fik landmand at vide, at Hessellund Bæk, hvor hans køer græssede, var forurenet med PFOS.

En landmand har i flere år haft køer gående ved Hessellund Bæk ved Karup Å, selvom åen er forurenet med det giftige stof PFOS.

Det skriver dr.dk.

For i næsten 2,5 år har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse vidst, at Hessellund Bæk ved Karup Å var forurenet med giftstoffet PFOS. Der er blandt andet målt PFOS-mængder, som ligger 55 gange over det generelle miljøkrav. 

Alligevel fik landmanden ikke noget at vide.

"Spørgsmålet er, hvor meget kødet er forurenet. Det ved vi ikke. Der må tages nogle prøver. Man skal i hvert fald finde ud af, hvad der skal ske. Skal kvæget eventuelt slås ned?", siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin og forskningsleder ved Syddansk Universitet.

Ved sagen i Karup, som der henvises til, har 118 børn og voksne fået målt store mængder PFOS i blodet, efter de har spist kød fra kvæg, der havde græsset på et omrøde, der var forurenet med PFOS fra brandskum fra den lokale brandskole.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle