Køerne arbejder to gange og hviler midt på dagen

Claus Hykkelbjerg Christiansen udnytter køernes naturlige græsningslyst morgen og aften med siesta-afgræsning.

Fodringen er blevet mere stabil, arbejdsmængden er nedbragt, og ydelsen er holdt på et passende niveau.

Sådan sammenfatter Claus Hykkelbjerg Christiansen foreløbigt effekterne af siesta-afgræsning, som han praktiserer denne sommer på bedriften nord for Skjern.

I al sin enkelthed går afgræsningsmetoden ud på at udnytte køernes naturlige adfærd, dvs. at de æder mest morgen og aften og gerne hviler midt på dagen.

Køerne lukkes derfor på græs i de tidlige morgen- og formiddagstimer, hvorefter de tilbringer nogle timer i stalden midt på dagen. Fra kl. 14 åbnes lågerne igen, og den sidste ko hentes hjem klokken 22.

"Jeg skal hente en del køer klokken ti og normalt kun nogle enkelte klokken 22. Men jeg plejer altid at sige godnat til køerne før sengetid, så reelt medfører det ikke noget ekstra arbejde", vurderer Claus Hykkelbjerg Christiansen.

Ny fold hver morgen

Han har to malkerobotter og har indtil i år haft køerne på græs i to hold ad hensyn til robotterne.

"I bagklogskabens lys kan jeg se, at det gav for meget arbejde. Det var også en logistikmæssig udfordring med køer i flere folde. Nu får køerne en ny fold hver morgen, og de er alle sammen i den samme fold. Det er simpelt og let at arbejde med", fortæller han.

Til positiv-siden tæller også, at køerne er i stalden, når dyrlæge og inseminør sædvanligvis lægger vejen forbi over middag.

"På de mange varme dage i maj viste siesta-afgræsningen også sit værd ved at køerne kunne hvile i stalden i fuld skygge", fremhæver Claus Hykkelbjerg Christiansen.

Maverne holdes i ro

Når køerne kommer ind midt på formiddagen, skal de fleste forbi foderbordet efter fuldfoder, inden de lægger sig i båsene. Det er med til at stabilisere maverne og holde pbv-niveauet mere stabilt, er Claus Hykkelbjerg Christiansens foreløbige erfaring.

På græsmarken kører han skiftefolde med otte til ti dages rotation, og stribeafgræsning tages i brug for at holde et stabilt udbud af græs. Efter første slæt skiftes til nye græsfolde, og de tidligere græssede tages fra til slæt.

Aktuelt henter køerne dagligt 7,5 kg tørstof i friskt græs.

"Vi får lettere ved at nå det planlagte græsoptag, fordi vi har to græsningsperioder i løbet af dagen", siger Claus Hykkelbjerg Christiansen, som stiler efter et græsoptag på ti kg tørstof pr. ko pr. dag.

Faktaboks

Køernes dag 

  • De første køer kan gå ud kl. 4. Stalden er tom kl. 8.
  • Alle køer hentes hjem kl. 10.
  • Kl. 14 åbnes stalddørene igen, og de sidste køer hentes kl. 22. På varme og meget solrige dage åbnes døren først kl. 15.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle