Kørelærer tjener ikke penge på landbrug, men kan ikke slippe det helt

Selvom han bruger de fleste timer på landevejene som kørelærer, finder han stadig en glæde ved gamle maskiner og landbruget.

På ejendommen med 30 hektar vårbyg, græs, vinterbyg og skov er 43-årige Karsten Klaaby færdig med årets høst.

For næsten fire år siden overtog Karsten Kaaby sin fars ejendom syd for Ribe, og med det fulgte der to ældre mejetærskere med; en New Holland Clayson M135 fra årgang 1968 og en New Holland Clayson 1520. Sidstnævnte forrest på billedet, beskriver Karsten Klaaby som med "naturlig aircondition".

"Jeg tror ikke, der er ret mange, der kører rundt med de gamle maskiner. Den ene var allerede på gården, da min far købte ejendommen i 1999, og så købte han den anden som reserve. Men den var så god, så han beholdt den", fortæller Karsten Klaaby, der til daglig er kørelærer.

Kørelærer og landmand

Selv husker han de gamle maskiner fra en tid med forfatter Morten Korch, der lavede flere bøger, der blev til film som "Brødrene på Uglegården" og "De røde heste".

I dag er gården på 30 hektar på hobbyplan, og selvom Karsten Klaaby er uddannet landmand og landbrugstekniker, bruger han de fleste timer på at være kørelærer. Alligevel kan han ikke helt slippe landbruget.

"Når du er vokset op med landbruget, kommer du aldrig af med det. Hvis du ikke kommer ud på en traktor en gang i mellem, så får du lange øjne ude på landevejen, når du ser en traktor. Nogle personer skifter erhverv, men det tror jeg ikke helt du gør, når du er vokset op på et landbrug", siger Karsten Klaaby.

Udbyttet knap så godt

I weekenden blev der høstet 15 hektar vårbyg på den sandede jord. Udbyttet? Det snakker Karsten Klaaby helst ikke om. Vandprocenten ligger omkring 15 procent.

"Det blev ikke så godt," lyder det efterfulgt af et højlydt grin.

"Jeg burde havde vandet kornet nogle gange, men når jeg har en virksomhed ved siden af, orker jeg det ikke altid, når jeg kommer hjem. Jeg vil hellere lægge min tid der, hvor jeg tjener mine penge, og det er ikke landbrug", siger han. 

Med billederne deltager Karsten Klaaby i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle