- Kan du tage vare på dine dyr, hvis strømmen slipper op?

Strømafbrud efter 14 iskolde og vindstille vinterdage kan blive sandhedens time for husdyrproducenter: har du nødberedskabet på plads? Få timer uden strøm i staldene kan være kritisk for dyrene.

Landmænd i hele landet skal forberede sig på, at man i den kommende vinter vil kunne opleve, at strømmen uden varsel bliver afbrudt i op til to timer.

Det er budskabet fra Energistyrelsen, som i denne uge har orienteret bredt om risikoen for, at en kold og vindstille vinter uden vindmøllestrøm kan presse det danske energisystem så meget, at det bliver nødvendigt at afbryde strømforsyningen i områder i Danmark i op til to timer ad gangen.

- Får vi en iskold vinter og 14 vindstille dage i januar, og hvis vore nabolande i nordvesteuropa har samme vejrtype, så vi ikke kan få el fra dem, kan vi kan komme i en situation, hvor myndighederne gennmfører en rullende forbrugsaflastning, hvor man kobler mindre områder i landet fra elnettet i op til to timer, forklarer Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer, om den usædvanlige og historiske situation.

Landmænd ikke fritaget

Der er i følge Energistyrelsen ikke teknisk mulighed for at fritage landmænd med husdyr når og hvis de ’rullende, kontrollerede strømafbrydelser’, bliver en realitet.

Det oplyste Energistyrelsens vicedirektør Martin Hansen ved et L&F-webinar om forsyningssituationen.

Her var hovedbudskabet ifølge Flemming Nør-Pedersen, at der i øjeblikket er en stabil energiforsyning i Danmark, men at situationen af mange grunde er alvorlig og kan blive kritisk til vinter.

Tjek dit el-beredskab

I landbruget kan et bare par timer uden strøm i staldene blive kritisk for grise, kyllinger og køer, hvis manglende strøm sætter ventilation og klimastyring, malke- og køleanlæg med mere ud af spil.

Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer alle landmænd til at overveje deres el-beredskab:

- Hvis man har en nødgenerator bør man sikre sig, at den er serviceret og klar til brug, ligesom man bør sikre sig, at man har tilstrækkelige mængder benzin eller diesel til, at generatoren kan køre. I det hele taget er det nu, man bør gå sit beredskab igennem - og få talt med sine medarbejdere om det, siger Flemming Nør-Pedersen.

Usikkerheden vil vare

Ifølge Flemming Nør-Pedersen ved ingen, hvilke områder i Danmark, der vil blive taget ud først, hvis strømmen slipper op. Risikoen for afbrydelsesminutter ser dog ud til at være størst i østdanmark, på Sjælland og Lolland-Falster - dog uden at jyderne kan vide sig sikre.

Han understreger, at det er en højst usædvanlig situation, at danskere skal bekymre sig om strøm i stikkontakterne.

- Vi er vant til en tårnhøj forsyningssikkerhed. i Danmark. Nu er risikoen for strømafbrud noget, vi kommer til at arbejde med - i alt fald de kommende to vintre.

Baggrunden for den usædvanlige energikrise er en palet af omstændigheder: Mindre blæst i sensommeren, tørke, mindre vandkraft, krig i Ukraine og mindre russisk gas i Europa, o.a.

Faktaboks

5 råd til landmænd ved strømafbrydelser 
  1. Tjek dit el-beredskab: Hvis du har en nødgenerator, bør du tjekke, at den er serviceret og klar til drift. 
  2. Brændstof: Sørg for, at du har tilstrækkelige mængder benzin eller diesel til, at den kan køre. 
  3. Vinduer: Er du griseproducent med specialgrise, skal du huske net for vinduer og døre, hvis du åbner dem for at få frisk luft i stalden. Ellers kan du miste din status. 
  4. Medarbejdere: Snak med dine medarbejdere om beredskabet, så de ved, hvad de skal gøre, hvordan grejet skal betjenes og hvor de kan finde informationer. 
  5. Dyrevelfærd: Husk, at dyrenes velfærd er dit ansvar, uanset om der er strøm eller ej.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle