Kan ulven hoppe over ulvesikret hegn? Vi spurgte zoo. Svaret er ja

De anbefalede regler til ulvesikret hegn er 110 til 120 cm højt. I København Zoo ville de aldrig turde indhegne deres ulve med et hegn på under to meter, fortæller kurator.

Chefkonsulent hos Miljøstyrelsen Annette Samuelsen har tidligere fortalt, at de anbefalede regler for højden til ulvesikret fårehegn er 110 til 120 cm, og at den nederste eltråd højest er 20 cm over jorden. Samtidig mente hun, at det var lettere usandsynligt, at en ulv ville hoppe over.

Baggrunden er, at fårehyrde Jørgen Blazejewicz bliver ved med at miste lam, trods ulvesikret hegn. En teori har været, at ulven kravler under, men Jørgen Blazejewicz formoder, at den springer over hegnet.

I København Zoo har de et tre meter højt hegn, der dækker det meste af deres to ulves område. En højde på under to meter vil de aldrig turde bruge. Også selvom der er stød i, fortæller kurator Flemming Nielsen.

"Aldrig. Er vi under tre meter, så lægger vi et skråstykke hen over anlægget. Vi skal sikre os imod, at ulvene undslipper og kommer i kontakt med vores publikum. Zoo er kontrolleret af myndighederne, så vores anlæg lever op til højest mulige sikkerhed i forhold til publikum. Hvordan landmanden vil sikre sine får, er op til ham", siger han.

Staten har betalt for knap 45 km ulvesikret hegn. De 35 km er på arealer, Naturstyrelsen selv ejer. De 10 km er på seks landmænds arealer, der samlet løber op i 132.456 kr.

Intet problem for en ulv

Ifølge Flemming Jensen er det mere sandsynligt, at en ulv graver under et hegn for at komme ind til fårene, men en højde på 120 cm med strøm i både nederste og øverste tråd er ingen hindring for, at en ulv kan hoppe over.

"Ja, sagtens. Det er ingenting for en ulv. Også uden at røre strømmen. De ville nok trække sig lidt, hvis der er strøm i", siger han og fortæller, at når først én ulv har lært tricket, kan andre hurtigt gøre efter.

Konflikt mod landmand: Nu henter Arla ikke mælken 17. december · 08:32

"Det er der ingen tvivl om. Hvis først én ulv finder ud af det, så kan de andre også lære det".

Flemming Nielsen fortæller, at deres erfaring gennem flere år viser, at tre meter er en god højde for, at ulve ikke vil prøve at hoppe over.

"Vi kunne måske også med 2,5 meter, som ville være nok, men hvis ulve bliver presset, kan de nok godt komme over. Hvis man vælger 2,5 meter ville jeg vælge et udhæng skråt over anlægget, så er du sikker på, at de ikke kan komme ud", siger Flemming Nielsen.

ulve i zoo mere tilbøjelige

Han påpeger, at man godt kan holde får sikkert bag et to meter højt hegn, og at det vil blive endnu mere effektivt, hvis det også har strøm i den øverste tråd.

"Jeg tror, chancen er for at ulven hopper over et hegn, hvor der er får, er væsentlig mindre end i forhold til, at den vil grave sig under. Ulve i Zoologisk Have vil være mere tilbøjelige til at prøve hegn af. Det vil vilde ulve ikke", siger han. 

Miljø- og Fødevareministeriet vurderede i februar i år, at ca. 70 kilometer fårehegn inden for området ved Holstebro er tilskudsberettiget. Det samlede beløb til at opgradere hegnene blev vurderet til at være en halv til en hel million kroner.

Opdatering: Tilføjelse af beløbet på de seks landmænds hegn.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu