Kartoffel-regnskab i ny rekord: KMC runder to mia. kr.

KMC runder for første gang to mia. kr. i omsætning.

”Et tilfredsstillende regnskab”.

Sådan betegner KMC’s  formand Peter C. Petersen året der gik på virksomhedens generalforsamling den 20. november. At regnskabet er tilfredsstillende må være en jysk underdrivelse, for i en pressemeddelelse oplyser selskabet, at man for første gang har rundet en omsætning på over 2 mia. kr.

Helt præcist blev årets omsætning  på 2.081 mia. kr.. En stigning  på 23 pct. i forhold til sidste år. Det ordinære resultat efter skat fulgte med udviklingen og udgjorde 215,1 mio. kr., hvilket er godt 31 pct. højere end sidste års resultat på 163,7 mio. kr.

”I KMC har vi altid haft fokus på at udnytte alle kartoflens gode egenskaber. Igennem forædling og innovation har vi skabt en attraktiv forretningsmodel, der er født cirkulær og sikrer, at alle sidestrømme udnyttes og optimeres. Det er sund fornuft, og modellen har igennem mange år sikret bæredygtig vækst”, oplyser formanden i pressemeddelelsen.

Regn og virus

I 2019, hvor regn gav øgede omkostninger og store vanskeligheder med at bjærge kartoflerne, blev toppen taget af en ellers lovende høst, så udbyttet endte gennemsnitligt. At det har været muligt at omsætte den større mængde mel i regnskabet skyldes, at KMC gruppens avlere har lagt et større areal med stivelseskartofler end tidligere år.

Pandemien påvirkede efterspørgslen på virksomhedens produkter voldsomt, idet der skete et globalt skifte væk fra food-service segmentet og over mod detailhandlen. Et skifte, der på den korte bane kunne fastholde efterspørgslen, men som på den længere bane betyder usikkerhed på markedet for kartoffelstivelse.

KMC’s  aktiviteter  inden for pulverproduktion fortsatte de gode takter fra de seneste år, hvor produktions- kapaciteten har været 100 pct. udnyttet. Den gode produktionsøkonomi sammen med markedsudviklingen har betydet, at sidste års rekordniveau for afregningsprisen på pulverkartofler blev slået i 2019/20.

Formanden kunne afslutte generalforsamlingen med at konstatere, at der skal arbejdes hårdt i det kommende år for at bevare og udbygge den nuværende position i markedet. En forventet europæisk høst over gennemsnittet kombineret med en vigende afsætning pga. Corona skaber ubalance  imellem udbud og efterspørgsel. Dette mærkes tydeligt på verdensmarkedspriserne. Hertil kommer en uafklaret situation omkring Brexit.

Faktaboks

KMC ejes i fællesskab af de 3 danske kartoffelmelsfabrikker "Midtjylland" i Brande, "Sønderjylland" i Toftlund og "Karup Kartoffelmelsfabrik"  i Karup. Virksomheden  er førende  inden for produktion, udvikling og salg af  kartoffelbaserede ingredienser til fødevareindustrien. 94 pct. af produktionen bliver eksporteret til over 80 lande i verden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle