Økologisk kartoffelavler tænker på vand dagen lang

Kasper Mejnertsens tjekker sin yndlingsgadget med vandingsregnskabet hele tiden, for det er tørt, og vandingsmaskinerne skal gerne køre dér, hvor der er mest brug for dem.

- Min yndlingsgadget lige nu er Cordulus, det der før hed Field Sense, for der er godt nok tørt i markerne, og det er nu, kartoflerne har brug for vand, lyder det fra Kasper Mejnertsen.

Sammen med sin far Niels og sin bror Peter, begge Mejnertsen, driver de bedriften Mejnerts med 1.000 hektar økologisk planteavl, og er kendt for korn til eget mølleri og tidlige kartofler leveret direkte i butikkerne.

Det giver travlhed lige nu.

- Jeg tjekker vejrudsigten hele tiden og holder øje med vandingsregnskabet, så vandingsmaskinerne kan køre der, hvor der er mest brug for dem. Vanding af kartoflerne har afgørende betydning både for udbytter og kvalitet, for eksempel, når planterne sætter knolde, så det er vildt vigtigt.

- Jeg aflæser vandingsregnskabet på mobilen. Det er et godt redskab at have i baglommen, men jeg er også så gammeldags, at jeg går ud i marken og mærker efter med hænderne, hvordan jorden føles. Man skal være fysisk til stede for at være sikker.

- En anden app sørger for, at der kommer sms, når vandingsmaskinerne vender. Så kan jeg lettere planlægge, hvornår jeg skal ud og flytte vandingsmaskiner, siger Kasper Mejnertsen.

Faktaboks

Fakta

  • Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
  • Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.
  • FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

Emneord

Fremtidens Landmand 2023