Kemikoncern taber endnu en millionerstatningssag om Roundup i højesteret i USA

Et par fra Californien skal have en erstatning på ca. 600 millioner kroner af kemikoncernen Bayer, der taber en Roundup-sag i højesteret i USA.

Højesteret i Californien i USA har mandag d. 27. juni haft sagen om ukrudtsmidlet Roundup til behandling. 

Det skriver Bloomberg.

Sagen, der startede i 2019, omhandler et par fra Californien, der har sagsøgt producenten, fordi de mener at have fået kræft efter at have brugt det glyphosat-holdige ukrudtsmiddel. 

Sagen faldt ud til fordel for parret og den tyske kemi- og medicinalgigant Bayer AG skal derfor betale 87 millioner dollars i erstatning svarende til omkring 610 millioner kroner.

I forbindelse med retssagen udtalte Bayer, at "Vi står fuldstændig bag Roundup-produkterne, der er et værdifuldt middel i landbrugsproduktionen verden over".

Bayer har arvet sagen fra producenten Monsanto, som Bayer købte i 2018 for 63 milliarder euro, svarende til omkring 400 milliarder kroner, hvilket på daværende tidspunkt blev betegnet som verdenshistoriens største virksomhedskøb.

Sagen med parret fra Californien er bare en i en række af sager, som Bayer har måtte udbetale erstatning i efter overtagelsen af Monsanto. 

I forbindelse med denne dom erklærer Bayer sig "respektfuldt uenig" i dommen, men er i øvrigt ikke overrasket.  Bayer forudser, at der vil komme andre lignende sager i den amerikanske højesteret.

I 2019 blev Bayer dømt til at betale en erstatning på 530 millioner kroner til en amerikansk pensionist, der fik en kræftsygdom efter lang tids brug af ukrudtsmidlet Roundup.Dommen faldt ved en distriktsdomstol i San Francisco.

Der har desuden været indgået forlig i et massesøgsmål, hvilket ikke har været en billig omgang for Bayer.

I forbindelse med halvårsregnskab 2020 opgjorde Bayer sit tab i forbindelse med masse-forlig vedrørende Round-up til omkring 70 mia. kroner.

I andet kvartal af 2020, hvor forligene er blevet indgået, har Bayer tabt 9,5 milliarder euro, svarende til lidt over 70 milliarder kroner.

Det betyder, at virksomheden på det tidspunkt havde afsluttet 95.000 ud af 125.000 retssager, hvor Roundup er blevet anklaget for at være kræftfremkaldende.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle