Kendt godsejer vil skabe fremtidens landbrug på Fyn

På det CO2-neutrale Rødkilde Gods i Ulbølle på Fyn har godsejer Kim Rasmussen planer om noget helt anderledes:

Vertical farming.

Landbrugskonceptet, som endnu ikke har et dansk navn, popper op her og der - men oftest på ideplan. Hvis det havde et dansk navn, ville det nok være 'vertikalt landbrug' eller slet og ret 'landbrug i højden'.

Det er dyrkning i lag opad, så man på 2000 kvm kan producere det samme som på 10-20 hektar landbrugsjord, skriver godsejeren på sin hjemmeside.

"Det der mangler lige nu, for at det kan blive en realitet, er en forretnings - og produktionsmodel, der kan fungere på markedsvilkår", siger Kim Rasmussen, som mange også kender fra Rødkilde ATV, til Landbrugsavisen.dk.

Han har de seneste to år undersøgt mulighederne i USA og Holland og han hører gerne fra firmaer med mulige løsninger.

"Vertical farming er jo helt i sin vorden, og der findes så vidt jeg ved ikke nogle farme, der kan fungere på Europæiske markedsvilkår i dag. De farme der eksisterer i dag er på højprismarkeder i Japan og Østkysten af USA.", siger han.

For ham at se er der kun fordele ved produktionsmetoden, og det giver specielt mening på Rødkilde, mener han.

"Vi har masser af plads til det, vi har logistik- og backoffice fordele fra vores ATV-virksomhed, og vi har energien fra vores solcelleparker, hvor vi planlægger at udvide med en park mere", siger Kim Rasmussen.

Han synes, det er det mest spændende inden for fødevareproduktion, der er sket de sidste 25 år.

Har mødt modstand

Enkelte borgere i den nærliggende landsby Ulbølle er dog ikke ligeså begejstrede som Kim Rasmussen

"Det beror dog på en misforståelse", fortæller Kim Rasmussen

"Der er nogle borgere, der er bange for, at vi vil opfører gigantiske, lysende højhuse, der vil lyse landskabet op, men det er der slet ikke tale om. Bygningerne vil ikke være højere end de nuværende avlsbygninger, og de vil ikke lyse op da en vertical farm er helt lukket for lys, temperatur, klima og CO2. "Alt foregår i et lukket kredsløb.", siger Kim Rasmussen.

Stort kapitalkrav

Vertical farm ideen er ikke ny, men den er først for nylig begyndt at blive økonomisk interessant pga. de store prisfald på LED lys.

En af udfordringerne er stadig det store kapitalkrav, der kræves for få et produktionsapparat op og stå.

Eksterne investorer kan derfor blive en mulighed.

"Det kommer jo an på, hvor dyrt det bliver, men først skal vi have fundet det rigtige produktions system", siger Kim Rasmussen.

Lokal vækst og arbejdspladser

Ifølge Kim Rasmussen bliver vertical farming fremtidens måde at producere sunde, lokale, bæredygtige fødevarer i høj, ensartet kvalitet året rundt. Desuden skaber det lokal vækst og arbejdspladser og formindsker import af grønt fra udlandet, vurderer han.

I forvejen er alle driftgrene på Rødkilde Gods CO2 neutral på al strøm og opvarmning -  der  anvendes dog stadig diesel traktorer-  og med produktionen fra godsets solcelleparker er de fire nærmeste landsbyer også CO2 neutrale på strøm.
 

 

 

 

 

Faktaboks

Rødkilde Gods har lavet en spørgsmål og svar om vertical farming:

•Er det økologisk?

  • Nej. Det er bedre, der anvendes langt færre input i forhold til både økologisk og traditionel produktion
  • Der anvendes ingen pesticider eller herbicider
  • Der anvendes ca 1/20 af gødningsmængden
  • Der anvendes ca 1/20 af vandmængden (primært opsamlet regnvand)
  • Produktionsspild er kun 5-10%. På traditionel friland kan spildet være op til 25-30%. I økologisk produktion op til 50-60%.
  • (produktion i Vertikal Farm kan indtil videre ikke være økologisk da der er EU krav om at produktionen skal foregår i jord).

Er det bæredygtigt?

  • Al menneskelig aktivitet og produktion sætter et spor. Men VF produktion er et næsten lukket system med langt mindre input end traditionel og økologisk produktion.

Kilde: Rødkilde Gods

Se mere på www.roedkildegods.com og roedkilde.com

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle