Kendt konkursadvokat genkender ikke kritik - kærer kendelse

Rune Hyllested, kendt konkursadvokat, vil kære salærkendelse til Vestre Landsret. Han siger, der er faktuelle fejl i afgørelsen.

Rune Hyllested er skyld i, at en konkurssag er kørt skævt. Det vurderer dommerfuldmægtig Bo Dietz, Skifteretten i Hjørring, som har sænket advokatens salær i en konkret sag. Flere konkursramte landmænd har fortalt LandbrugsAvisen om deres utilfredshed med Rune Hyllested.

Advokaten, der er partner i Storm Advokatfirma, kan ikke genkende kritikken, og han vil nu kære skifterettens kendelse til Vestre Landsret. Tidligere har landsretten underkendt skifteretten og genindsat advokaten som kurator i det konkrete konkursbo efter en svineproducent.

Rune Hyllested siger, at det er faktuelt forkert, at alle fire landmænd ved Skifteretten har fået beskikket advokat. Han henviser til Poul Pedersen fra Jerslev, der på advokatfirmaets hjemmeside giver udtryk for tilfredshed.

Over for Landbrugsavisen.dk bekræfter Poul Pedersen, at forløbet med Rune Hyllested set fra hans side har fungeret godt. Han har arbejdet som driftsleder på gården under Rune Hyllested som kurator.

Rune Hyllested mener, at kritikken mod ham bliver fortegnet, når der også er konkursramte landmænd, der har gode oplevelser med ham som kurator.

Men det er stadig tre sager ud af fire, hvor landmand har fået beskikket en advokat? Hvad siger du til det?

”Det, jeg kan sige er, at det, der optager mig er, at jeg varetager mine forpligtelser som kurator. Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for, at det som menneske skal være så tåleligt som muligt. Det har vi også som regel held til, men vi skal huske, at hele præmissen er at varetage boets interesser”, siger Rune Hyllested.

Med begrundelse i sin tavshedspligt vil han ikke gå i detaljer med de enkelte sager.

”Der, hvor der kan opstå gnidninger, hvis det viser sig, at der har været uberettigede dispositioner af aktiver, både før og efter konkurs, så fremgår det af konkursloven, at jeg har en handlepligt. Vi går ind i de her konkursboer med ønsket om at løse det bedst muligt, men hvis der opstår skillevej, fordi der er gjort uberettigede dispositioner, så skal vi varetage boets interesser”, siger Rune Hyllested.

Dertil siger han:

”Det kan jo godt være, at man som fallent oplever, at det kan være vældig irriterende at have sådan en kurator med på sidelinjen, og hvis det er en ejendom flere generationer har beboet, så kan det være meget forståeligt, at det kan virke meget voldsomt.”

LandbrugsAvisen har talt med flere landmænd, der siger, at de oplever, at det er svært at få svar fra Rune Hyllested.

”Det er et ikke et billede, jeg kan genkende. Både jeg og mine folk er tilgængelig 24/7. Det er en præmis, når man har med levende dyr at gøre. Når det er sagt, så kan jeg godt forstå, at hvis man er i en presset situation som fallent, så er man nok ikke i en situation, hvor man har mest tålmodighed”, siger Rune Hyllested og henviser til, at på et landbrug kan beslutninger træffes hurtigt, men hvor det i et konkursbo er mere kompliceret.

LandbrugsAvisen har også talt med en landmand, der var interesseret i at opkøbe et konkursbo, men hvor han ikke oplevede interesse fra Rune Hyllesteds side i et salg.

”Det tager altså noget tid. Det tager måske længere tid, end hvis man skal træffe alle beslutninger selv. Min opgave er at sikre de højest mulige priser. Det kan godt være, at der er et bud på en ejendom, som enten boet eller patenthaver ikke synes er høj nok, og så siger nej tak til, fordi man tror, at man på markedet kan opnå højere pris.”

I en konkret sag blev en landmand og hans søster opsagt som medarbejder for konkursboet – hvilket de oplevede som en beslutning truffet på løst grundlag.

Rune Hyllested svarer generelt:

”Det er et spørgsmål, jeg ikke kan svare på. Jeg kan sige, at jeg varetager de forpligtelser, jeg har som kurator, at sikre boets aktiver. Det kan indebære, at jeg er tvunget at sætte en anden til at varetage driften. Det er jeg forpligtet til, hvis jeg ser, at der er noget, der ikke er optimalt for boet. Man kan blive klogere undervejs, når man ikke kender fallenten på forhånd”.

Angående konkurssager, der trækker ud, så skyldes det flere forhold, siger Rune Hyllested.

”Det, der tager allerlængst tid i landbrugskonkurser, og har gjort det i de sidste år, er at få virksomheden afhændet. Det skal ske i et vigende landbrugsmarked. Det kan godt være svært at finde en køber, der kan give en tilfredsstillende pris. Det kan man også se på, at omsætningshastigheden på landbrugsejendomme har været lang.”

Derudover har usikkerhed om, hvem betalingsrettigheder for arealstøtte tilhører, trukket ud.

”Det er noget, vi har arbejdet meget proaktivt på, at der bliver lavet en lovgivning, der løser problemet i disse konkursboer”, siger Rune Hyllested med henvisning til denne sag.

I den konkrete sag, hvor Skifteretten i Hjørring har sænket advokatens salær, havde Rune Hyllested politianmeldt en landmand for tyveri.

”Jeg kan ikke svare konkret på disse ting omfattet af tavshedspligt, men det jeg vil sige og kan sige er, at hvis vi som kuratorer ser grundlag for, at noget ikke er, som det skal være, så er vi forpligtet til at give politiet oplysninger. Det fremgår af konkursloven.”

I den konkrete sag har LandbrugsAvisen haft kontakt til landmanden, som siger, at sagen ikke har ført til retsforfølgelse.

Havde du undersøgt, om der kunne være naturlige årsager bag det, der kunne virke mistænkeligt?

”Jeg kan sige generelt i alle konkursboer, så tager vi ikke kontakt til myndigheder, hvis vi ikke mener, at der er grundlag for det,” siger Rune Hyllested.

Den beskikkede advokat for landmanden i sagen har sagt, at han mener, at der kan opstå gnidninger, hvis Rune Hyllested sætter ”knap så kyndige mennesker” til at arbejde på landbruget.

”Jeg må jo også sige her, at det jo er nyt for mig, dette argument. Det er påfaldende, at jeg skal få argumenter frem via pressen. Men det er godt, at fallentens advokat varetager fallentens interesser,” siger Rune Hyllested.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle