Kendt svinelandmand afsat som direktør fra sit landbrug

Svineproducent fra Grindsted blev landskendt, da han fik klækkelig gældseftergivelse. Nu er en anden ledelse indsat.

Svineproducent Bernhard Mortensen fra Grindsted, der blev landskendt for en større gældseftergivelse for to år siden, er blevet afsat fra sit landbrug Mortensen Agro.

Det fremgår af en ny registrering på CVR-registret. Her er en helt ny ledelse i form af både direktion og bestyrelse indsat per 18. januar.

Dermed har Bernhard Mortensen mistet alle sine formelle poster i sin landbrugskoncern, der alene på hovedadressen i Grindsted, har en besætning på 2000 søer. Dertil kommer øvrige selskaber.

Titlen som direktør er overgået til Svend Skov Poulsen, der også selv er smågriseproducent fra Egtved.

Han er dog noget kortfattet i sin besked, hvor han bekræfter, at han er den nye leder af Mortensen Agro:

»Jeg har ingen kommentarer til skiftet. Vi er i gang med arbejdet. Du må ringe til Den Jyske Sparekasse, hvis du vil vide mere,« lyder det.

Afgående bestyrelsesmedlem advokat Henrik Heide Ottosen bekræfter, at han er fratrådt, men ønsker heller ikke at fortælle om baggrunden.

Den nye bestyrelsesformand, advokat Torben Korsager Andersen fra Aarhus, har ikke været til at træffe. Der er heller ingen, der svarer på telefonerne i Mortensen Agro, og det er endnu ikke lykkedes at træffe direktør Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse.

Bernhard Mortensen står fortsat i registret som ejer af Mortensen Agro A/S, Urup-Nygård Landbrug A/S og Mortensen Handel og Udlejning ApS.

Eftergivet 100 mio. kr.

Bernhard Mortensens produktion kom i søgelyset hos hele landets medier, da det i sommeren 2014 kom frem, at Den Jyske Sparekasse havde eftergivet næsten 100 mio. kr. i gæld til svineproducenten.

Dengang forklarede direktør Claus E. Petersen til flere medier, at man vurderede nøje, før man eftergav gæld:

»Først og fremmest skal der være tale om en virkelig dygtig landmand med en høj produktivitet. Dernæst er det en afgørende forudsætning, at han ikke har opført sig decideret tåbeligt eller har gjort noget direkte ulovligt,« udtalte han.

Han forklarede, at alternativet - en konkurs - kan føre til større tab, hvis produktiviteten på bedriften falder eller staldene tømmes for dyr.

En del af gælden blev dengang ændret til ansvarlig kapital, sådan at kreditorerne kunne gøre sig håb om at få en del af pengene igen, hvis bedriften blev rettet op.

Før det havde Grindsted-landmanden dog også været omstridt, da han brød med Danish Crown for i stedet at sælge svin til Tyskland under fællesskabet Danpork. Han vendte dog senere tilbage til danske slagterier sammen med de øvrige udbrydere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle