Kina arbejder på at fritage amerikansk soja og svinekød fra toldforhøjelser

Verdens største olieanlæg star I flammer og russisk hvede presser møllehveden, men rublen stiger med olien

Et større droneangreb har henover weekenden halveret olieproduktionen i Saudi Arabien. Anlægget, der er verdens største, står i flammer, og har midlertidig reduceret produktionen med 5,7 mio. tønder råolie om dagen, hvilket svarer til mere end fem procent af den samlede globale olieproduktion.

Det store spørgsmål er, hvor omfattende skaderne er, og om dele af produktionen kan genoptages igen på den korte bane, når situationen er kommet under kontrol.

Det skriver Jyske Markets.

Trump har søndag givet tilladelse til at der kan frigives olie fra landets strategiske lagre, hvis det skulle blive nødvendigt. Olien åbnede i nat indledningsvis 19 procent højere i et tyndt marked, men har i skrivende stund stabiliseret sig med en 10 procent stigning til 66,5 dollars pr.tønde.

Styret i Saudi Arabien har endnu ikke meldt ud, hvem de anser som ansvarlig for angrebet, men USA’s udenrigsminister Pompeo gav hurtigt Iran skylden. Siden har Iran støttede houthi-oprørerne i Yemen dog udtalt, at de står bag. Uanset hvad så er droneangrebet et klart vidnesbyrd om den højspændte situation i området, der føjer sig til den efterhånden lange liste over geopolitiske spændinger, som kaster lange skygger over verdensøkonomien.

Forsonende toner

På handelsfronten lød der fredag igen mere forsonende toner mellem USA og Kina, efter Kina ifølge flere kilder opfordrer deres virksomheder til at købe amerikanske landbrugsvarer.

Ikke mindst planlægger Kina samtidig at fritage en række amerikanske landbrugsprodukter fra yderligere toldforhøjelser, herunder sojabønner og svinekød.

Fritagelsen af svinekød skal ses i lyset af, at den afrikanske svinepest har kostet over 100 mio. kinesiske svin livet over det seneste år, hvilket har sendt priserne op med 50 procent. På trods af de forsonende toner står parterne fortsat stejlt over for hinanden på en række fundamentale punkter, og tiltagene er indtil videre mest af symbolsk betydning. To ugers udsættelse af toldforhøjelser og fritagelse af enkelte varegrupper løser ikke konflikten.

Støtte til afgrøderne

I afgrødemarkedet fortsætte priserne fredag højere oven på torsdagens WASDE-rapport.

Rapporten blev primært fundet positiv for sojakomplekset, men afgrøderne har generelt fundet lidt støtte efter høstpresset har lagt sig, og fokus traditionelt begynder at skifte til forbruget. Sojabønnerne har lukreret på de første kinesiske køb af amerikanske bønner i månedsvis, og det har fået prisspændet mellem amerikansk og brasiliansk soja til at indsnævres til 0,35- 0,45 dollars pr. bushel, mod over en dollar pr. bushel for blot en uge siden.

Behov for mere nedbør

Vejrprognoser i Brasilien indikerer nedbør inden for de kommende par uger, men meldingerne er fortsat usikre, og der er behov for mere nedbør end blot et par små byger.

Den russiske hvede kæmper med at finde efterspørgsel, og det betyder at den russiske FOB-hvede prismæssigt er på niveau med møllehveden omkring 184- 186 dollars pr.ton.

Den europæiske hvede kan på den baggrund se frem til øget konkurrence fra Sortehavet. De kraftige olieprisstigninger betyder dog at den russiske rubel styrkes pænt, og det svækker omvendt den russiske konkurrenceevnen på den korte bane.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle