Kina, dollar og tomme stalde bestemmer prisen

Der er konstateret det største noteringsfald for Nord-West-noteringen nogensinde i løbet af de seneste seks måneder. Hvad er baggrunden?

Flere faktorer spiller ind. Dels var noteringen i Tyskland kommet op i et meget højt niveau før sommeren 2017, fordi der blandt tyske slagtesvineproducenter var store forventninger til høje afregningspriser. Det satte gang i efterspørgslen på smågrise og dermed også en stigende notering. Afregningspriserne for slagtesvin blev i øvrigt ikke indfriet bl.a. som følge af faldende kinesisk svineimport, og det var medvirkende til de massive prisfald fra toppen på 63 euro.

Udbuddet af svin hænger sammen med noteringsdannelsen. Hvordan spiller det ind ved det aktuelle prisfald?

Frøsektion har fået ny næstformand 12. november · 13:47

Udbud og efterspørgsel følger cykler i markedet. Når det går godt med svinepriser, bliver tomme stalde fyldt, nye stalde bliver bygget, og den pensionsmodne svineproducent venter med at lukke produktionen ned. Derved overgår produktionen efterspørgslen, og dermed er grundlaget for en ny prisnedtur startet. Når prisen bunder ud og holder sig lav i en længere periode, begynder producenterne at miste modet og troen på svineproduktion. De lader staldene stå tomme, eller også bliver staldene lukket af kreditgiverne. Det er med til at mindske udbuddet, og dermed er der grundlag for en ny vending i noteringerne. De seneste svinetællinger fra EU viser, at der ikke er et kraftigt fald på udbudssiden, og samtidig er der en markant fremgang at spore i USA, hvor der er registreret et rekordhøjt antal svin. Forventningen i USA er, at der vil ske en markant stigning på 3-4 procent i produktionen i år. Alt afhængigt af forbruget vil det amerikanske svinekød give mere konkurrence på verdensmarkedet, hvor Danmark som bekendt også er en vigtig aktør.

Hvad skal få prisen op igen?

Større svineimport fra Kina end ventet, en stigende dollarkurs, som svækker USA-svineeksport, og en bedre grillsæson end i 2017. Det kan alt sammen give et pænt løft i noteringerne, som formentlig stiger lige om lidt som følge af det vanlige sæsonudsving.

Faktaboks

Et markant fald fra toppen i juli 2017

  • Den vigtige Nord-West-notering i Tyskland har udvist alvorlig svækkelse siden midten af juli 2017, hvor noteringen var rekordhøj.
  • På blot seks måneder noteringen for smågrise drattet ned fra 63 euro til blot 39 euro. Nedturen hænger sammen med slagtesvineprisernes deroute.
  • Normalt stiger noteringen for smågrise i januar, men det er ikke sket i år, hvor noteringen fortsat tynges af lave slagtesvinepriser.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu