Kina efter corona: Danskere i fuld gang igen

Udvalgt til weekend: Positive vinde blæser igen over Kina, fortæller danskere i landet.

Produktionen af studse, forlængere, propper og lukkehaner til gyllesystemer er igen i fuld gang på Fog Agrotekniks fabrik i kinesiske Suzhou. Alle ansatte møder igen på arbejde på fabrikken, der ligger et stenkast fra Shanghai og kun cirka 500 km i fugleflugtslinje fra byen Wuhan, hvor det første tilfælde af coronavirus blev fundet i december sidste år.

"Det er tre uger siden, vi fik lov til at starte produktionen på fabrikken igen, efter de kinesiske myndigheder lukkede den og tusindvis af andre fabrikker over hele Kina i slutningen af januar, som et led i bekæmpelsen af coronavirus", fortæller Ellen Wang, der er direktør for danske Fog Agrotekniks fabrik i byen Suzhou.

Hun er fuld at lovord og ros til de kinesiske myndigheder for den måde, de har håndteret udbruddet af coronavirus på i Kina.

"Jeg kom tilbage til Kina 6. marts, efter jeg havde været i Danmark siden midten af januar. Det er imponerende at opleve, hvordan Kina på så kort tid har fået normaliseret situationen så meget, at næsten alle fabrikker er genåbnet lige bortset fra i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger", siger Ellen Wang, der er født i Kina og er kinesisk statsborger.

Hun fortæller videre, at ingen af de kinesere, hun har kontakt med, kan berette om mangel på fødevarer under coronakrisen.

"Produktionen af fødevarer har selvfølgelig været prioriteret højt, nøjagtig som vi ser det i Danmark lige nu. Men der skal alligevel noget til, når man tænker på, at der bor 1,4 mia. mennesker i Kina".

Da Ellen Wang kom tilbage til Kina for tre uger siden, blev hun sat i to ugers karantæne i sin lejlighed. Under karantænen var der monteret en chip med alarm på døren, der kun blev åbnet, når coronakarantæne-madkorpset kom med mad til hende og hendes datter på 10 år.

Særdeles effektiv kur

Sammen med sin mand Martin Hjorth Jensen har hun arbejdet med rådgivning og investering i landbrugssektoren i Kina siden 2008.

Bl.a. var Martin Hjorth Jensen en af initiativtagerne til den danske svineproduktion Scandinavian Farms Pig Industries mellem Beijing og Shanghai, og indtil for nylig var han medejer af Kinas største landbrugsrådgivningsfirma CM Agriculture, der med 60 ansatte rådgiver om svineproduktion.

"Som jeg ser det, har det været en særdeles effektiv kur, kineserne har brugt over for coronavirus, og den betyder, at der allerede efter to måneder igen blæser positive vinde over Kina", siger Martin Hjorth Jensen.

"Myndighederne forstod hurtigt, at det var alvor. For eksempel sendte de allerede sidst i januar over 40.000 læger og sygeplejersker til Wuhan for at teste og behandle dem, der var ramt af virus", fortæller Martin Hjorth Jensen, og hans kone Ellen Wang supplerer:

"En anden ting, der har været med til at få hurtig kontrol med viruset og understrege alvoren, er myndighedernes udbredte måling af kinesernes temperatur med digitale termometre i det offentlige rum og ved kontrolposter. Det fortsætter, og jeg bliver stadig jævnligt stoppet og får målt min temperatur", siger Ellen Wang.

Faktaboks

coronavirus i Kina - og verden

  • 27.12.19. Fundet i byen Wuhan i den kinesiske provins Hubei.
  • 29.1.20. Alle byer i Hubei i karantæne.
29.1.20. Spredt til alle provinser i Kina.
  • 26.3.20. Kina: Over 80.000 registret smittet. Over 3.000 døde.
  • 26.3.20. Verden: Knap 500.000 registret smittet. Over 21.000 døde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle