Kina køber op: Derfor er priserne på foderprotein så høje lige nu

Kinesiske opkøbere af proteinfoder er ivrige på verdensmarkedet. Det sætter sig i prisen på foder og gør bl.a. soja til et dyrere fodermiddel netop nu.

Danske landmænd, der fodrer med protein og har en udløbet foderkontrakt, kan meget vel tabe kæben, når de ser den øjeblikkelige pris på foderprotein.

Prisen på proteinfodermidler er nemlig skudt i vejret siden starten af efteråret. Eksempelvis kan non-GM soja købes til 440 kr. pr. 100 kg netop nu. I oktober var prisen 310 kr., fortæller kvægrådgiver Bjarne Offersgaard fra KvægrådgivningDanmark.

"Lige nu er det dyrt at basere sine foderindkøb på korte kontrakter. Det er noget møg for at sige det mildt", han.

Tomme lagre i Kina

Når priserne på proteinfoder er steget så kraftigt, skyldes det en strategisk og ivrig opkøbsstrategi i Kina. Landets lagre af protein har været for små, og nu støvsuger kineserne resolut dele af verdensmarkedet for protein.

"Hvis du vil vide, hvornår de når i mål, og vi kan forvente faldende priser, må du ringe til Kina. Jeg kan simpelthen ikke forudsige det", siger John Jensen, chefanalytiker hos AgroMarkets.

Han kan dog berolige landmændene med, at der er rigeligt med soja til rådighed, både i GMO og non-GM version.

Den kinesiske opkøbsstrategi har dog betydet, at prisspændet mellem netop non-GM og GMO-soja er steget.

"Den gennemsnitlige merpris for non-GM soja er steget. Men vi er ikke dér, hvor vi var, da produktet blev introduceret. Som dansk landmand må man dog nok indstille sig på, at der vil være en merpris, hvis sojaen skal produceres uden brug af GMO", vurderer John Jensen.

Hos Vestjyllands Andel skal man aktuelt betale 60-70 kr. mere pr. 100 kg for non-GM soja. Og selv om flere mælkeproducenter begynder at fodre med non-GM soja grundet Arlas krav om GMO-fri fodring, er der rigeligt med non-GM soja, slår produktchef Niels Blommegård fast.

Stræk forbruget

Står man uden kontrakt på proteinfoder og skal købe til dagspris, er det en overvejelse værd at forsøge at strække lagerbeholdningen længst muligt, er rådet fra kvægrådgiver Bjarne Offersgaard.

"Vi forsøger i flere besætninger at erstatte hele eller dele af den dyre soja med rapsprodukter. De er også steget i pris, men det afbøder noget af indtjeningsfaldet, hvis raps kan erstatte soja", fortæller Bjarne Offersgaard.

I nogle besætninger tages sojaen helt ud og forventes først genindført, når prisen er blevet ’tålelig’.

Et andet greb i værktøjskassen er at strække beholdningen og tage et tidligt første slæt græs, hvor der først og fremmest sigtes efter høj fordøjelighed og masser af protein.

"Så kan ensilagen erstatte noget af det indkøbte proteinfoder. Det vil også gavne restbeløbet", mener Bjarne Offersgaard.

Nogle landmænd lukrerer stadig på lange kontrakter på proteinfoder, og de mærker ikke øjeblikkets udsving, påpeger Bjarne Offersgaard.

Når de lange kontrakter er udløbet, kan sojapriserne være faldet, hvis ellers de kinesiske lagre er fyldte.

"Det vil gavne sojaprisen. Til gengæld kan jeg være i tvivl, om prisen på raps vil falde tilsvarende, for vi ser en spirende tendens til, at raps måske skal anvendes til human ernæring. Og øget efterspørgsel efter raps vil ikke medføre en faldende pris", siger John Jensen.

Faktaboks

Rift om non-GM soja

  • Arlas krav om GMO-fri fodring hos andelshaverne har flyttet en del af efterspørgslen på soja fra GMO til non-GM. Flere aktører i branchen melder dog til LandbrugsAvisen, at der er rigeligt med non-GM soja på markedet.
  • Nogle mælkeproducenter har droppet soja i foderplanen og erstattet den med flere rapsprodukter.
  • Alle proteinfodermidler har været stigende i pris siden efteråret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle