Kina-kender: Produktion af svin halveres i år

Der kan sagtens gå ti år, før der er kontrol med afrikansk svinepest i Kina.

Mit bedste bud er, at Kinas svineproduktionen i år falder mellem 40 og 50 procent«.

Det siger Bjarne K. Pedersen, der er adm. direktør for Danish Farm Design og har arbejdet med svineprojekter i Kina siden 2012 og været i Kina 7-8 gange om året lige siden. Han er en af de danskere, der ved mest om afrikansk svinepest i Kina.

Siden det første fund af sygdommen i provinsen Heilong-jiang i august sidste år er der nu officielt konstateret svinepest i alle Kinas provinser. Hvor mange tilfælde der er tale om i alt, er der ingen, der ved med sikkerhed.

»Når jeg rejser derude, får jeg at vide, at myndighederne dækker over tilfælde af svinepest, og at de lokale får besked på, at de ikke skal gå til nyhedsmedierne og fortælle om de nye tilfælde. Derfor kan vi ikke regne med det, vi får at vide af myndighederne, og reelt ved vi ikke, hvor hårdt ramt Kina er«, siger Bjarne K. Pedersen, der fortalte om situationen i Kina på en konference hos Danish Farms Abroad forleden.

Forskellige bud

Den hollandske Rabobank vurderer, at den kinesiske svinebestand i år falder mellem 20 og 70 procent. Den amerikanske nyhedstjeneste Bloomberg regner med et fald i antallet af svin på 30 procent, og det canadiske avlsselskab Genesus, som er en stor leverandør af avlsdyr til Kina og følger udviklingen tæt, regner med, at der i år sker et fald i svinebestanden på et sted mellem 50 og 60 procent.

»Sandheden ligger nok et eller andet sted mellem 20 og 70 procent. Ud fra det, jeg hører og ved, er mit bedste bud, at Kinas svinebestand i år falder med mellem 40 og 50 procent«, siger Bjarne K. Pedersen.

Samtidig vurderer han, at der kan gå 10 år, før svinepest er under kontrol i Kina. En stor del af forklaringen på, at det kan gå så galt, er, at der i Kina er millionvis af små baggårds-producenter, der producerer under 50 svin om året og er svære at kontrollere.

»Baggårds-producenterne står måske for mellem 30 og 40 producent af produktionen i dag. Hos dem fodres svinene ofte med madaffald, og de har adgang til vand fra vandløb, hvor gødningen kan løbe direkte ud, og svinene sejles ofte i små både eller køres med motorcykler, så der er rige muligheder for at sprede smiten«, siger Bjarne K. Pedersen.

På den korte bane tror han ikke, at det er muligt at kontrollere de små producenter. Og det bliver ikke lettere, når svineprisen går op igen, fordi der mangler svinekød.

»For de små producenter er det en kærkommen lejlighed til at starte ny produktion op. Samtidig skal man huske, at svinene i små baggårds-produktionerne løser et affaldsproblem ude i de små landsbyer, hvor affaldshåndtering er nærmest ikke-eksisterende«, siger han.

Katastrofe i Vietnam

Samtidig spredes sygdommen hastigt til andre lande i sydøstasien.

»I Vietnam er der officielt nedslagtet 2,7 mio. grise på grund af svinepest. Jeg tror desværre, det bliver en total katastrofe der, fordi deres infrastruktur er meget bagud i forhold til Kinas. Samtidig har de et klima, der får alle bakterier og vira til at myldre frem«, siger Bjarne K. Pedersen.

Faktaboks

Svinepest overalt i Kina

  • Første gang fundet i Kina på et lille landbrug med 140 svin i Shenjiang-provinsen i august 2018.
  • Virusset var 100 procent identisk med det virus, der i 2007 blev fundet i Georgien, og som kom med madaffald fra Afrika og siden er spredt til svin i både Østeuropa, Kina og Belgien.
  • Anden gang fundet en uge senere 1.300 km længere sydpå i Hinan-provinsen på et slagteri.
  • Siden har sygdommen bredt sig til hele Kina.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle