Kina og USA bekræfter at første del af en handelsaftale er tæt på

Sojakomplekset træder vande på høstpres i USA før mulig storm i weekenden, og møllehveden har svært ved at finde retning.

Afgrøderne handlede det meste af fredagen med negativt fortegn, men en melding fra Trump-administrationen ud på eftermiddagen om, at USA og Kina er tæt på at færdiggøre dele af en handelsaftale, der blandt andet kan udløse øget kinesisk køb af amerikanske landbrugsprodukter, skabte fornyet optimisme for afgrøderne.

Det skriver Jyske Markets.

Lørdag bekræftede så det kinesiske handelsministerium, at der er fremskridt. Der er således forventninger om en tidlig julegave til de amerikanske landmænd, hvor en del-handelsaftale kan være undervejs medio november.

Høster løs

De amerikanske afgrødenoteringer holdte dog ikke helt til luk, hvor høstpres sendte sojakomplekset i minus. De amerikanske landmænd har haft skærebordet sænket hele ugen, og sojahøsten ventes at være fremskredet med 10-15 procentpoint, til 57-61 procent når de nye høstdata offentliggøres mandag aften.

En vinterstorm ventes at ramme når vi når frem mod weekenden, og derfor vil der blive arbejdet på højtryk frem til da. Eventuelle skader vil dog være begrænset, da langt størstedelen af høsten i de stater stormen ventes at ramme, vil være i hus.

Niveauet omkring 9,20$/bushel har tidligere ageret modstand, men kan bønnerne holde sig over niveauet bør der fortsat være luft på opsiden på den korte bane.

Fondene er med til at supportere den positive stemning og besidder i øjeblikket en netto købt beholdning på knap 69.000 kontrakter. Udsigten til en handelsaftale har omvendt fået de kinesiske sojapriser til at falde.

Dels på grund af adgangen til amerikanske bønner og dels på grund af, at Kina og USA,
som en del af aftalen ventes at nå til enighed om at ophæve et forbud mod amerikansk fjerkræeksport til Kina, hvilket vil lette presset i den animalske produktion i Kina.

Europæisk og russisk hvede klarer sig bedst 

De europæiske afgrøder klarede skærene anderledes bedre. Den europæiske og russiske hvede supporterer hinanden, som de mest konkurrencedygtige oprindelser.

De øvrige store eksportnationer har svært ved at være konkurrencedygtige, med amerikanske varer der har højere fragtpræmier, Argentina der først står overfor at skulle i gang med at høste, og Australien der formentlig oplever en katastrofehøst.

Den russiske hvede er steget 25 dollar/ton siden den sæsonmæssige bund, hvilket er med til at supportere
hvedemarkedet. Møllehvede på december-terminen lukkede fredag på dagens højeste niveau, to euro over dagens lavpunkt.

Dermed fortsætter en sidelæns bevægelse, hvor den har haft svært ved at bryde over 182 euro på opsiden, men samtidig har fundet god support under 180 euro.

Trods udfordringer med produktionen på den sydlige halvkugle, er der intet som indikerer at markedet vil komme til at mangle hvede denne sæson.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle