Kina rygtes at storindkøbe sydamerikanske sojabønner

Rygter om at Kina stor indkøber sydamerikanske sojabønner sender de sydamerikanske præmier op. Og så tog majsen sig i går en slapper, men faren er langtfra drevet over.

Afgrøderne fortsatte fra åbningen i går tirsdagens stigninger, hvor fondene havde tilbagekøbt estimeret 45.000 kontrakter majs, 22.000 kontrakter sojabønner og 10.000 kontrakter hvede i Chicago.

Først på dagen så det da også ud til at det skulle blive en gentagelse af den foregående dag, men i løbet
af aftenen faldt optimismen, og afgrøderne måtte nøjes med stigninger lige over nullet.

Det skriver Jyske Markets i torsdagens afgrødekommentar.

Dermed ikke sagt at faren er ovre på den kort sigt. Selvom det er klaret lidt op i Midtvesten, så er der fortsat risiko for spredte byger, og jordbundsforholdene er i forvejen så fugtige, at selv mindre byger udskyder markarbejdet.

Derudover tenderer vejrprognoserne vådere vejr, end de gjorde indledningsvist da ugen begyndte. Så længe de amerikanske majsmarker ikke kan blive tilsået lurer risikoen stadig på opsiden, og på mandag når USDA igen offentliggør tilsåningsestimaterne, vil der blive holdt skarpt øje fremgangen.

Også de tilsåede sojabønnearealer halter, men her er såningsvinduet længere end for majs, og det giver lidt ekstra tid at løbe på i forhold til varmere og mere tørt vejr.

Kina køber stort ind

Sojabønnerne følger prismæssigt majsen trop, men isolerer vi den fundamentale case til USA, bør den for sojabønner være knapt så prispositivt som for majs. Her er det endnu for tidligt at spekulere i arealestimaterne, og en længe ventet handelsaftale trækker ud.

Dog spekuleres der i, om det kan betale sig for landmændene ikke at tilså deres marker, grundet ugunstige priser på især sojabønner, og i stedet gøre kald på en forsikringserstatning.

Hvad der derimod er en medvirkende faktor til at holde hånden under de amerikanske sojabønner er stigende præmier ud af Sydamerika, hvor det forlyder at Kina i denne uge har sikret sig 40 laster sojabønner. Hensigten er at afdække forbruget frem mod midten af efteråret.

De brasilianske præmier i forhold til Chicago-noteringerne, meldes at være steget til 0,90 $/bushel mod en præmie på blot 0,30 $/bushel for 2 uger siden.

Konklusionen er, at det tyder på kineserne igen kigger mod sydamerikanske varer, for at dække forbruget, og i mellemtiden kan de amerikanske landmænd ikke håbe andet, end at Trump for en stund gemmer hans ego væk, og får den aftale i hus, som mange landmænd er økonomisk afhængige af.

Sojaskå stiger lidt

Sojaskråen ser derimod ud til at have vendt tilbage til støtten omkring niveauet i 300 $/ton. Da sojabønnerne blev banket i gulvet reagerede sojaskråen mere afdæmpet, og det samme gør sig gældende her, hvor sojabønnerne stiger kraftigt, følger sojaskråen også efter i mere afdæmpet tempo.

Henover natten er prisstigningerne i Chicago igen taget til, hvilket er en smule overraskende oven på gårdagens afsluttende handel, men der er tilsyneladende stadig god købsinteresse på nuværende niveauer. Til trods for de seneste dages short covering sidder fondene stadig på store solgte positioner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle