Kina sendte noteringen op i 2016

Den gennemsnitlige notering for svin ser ud til at lande på 9,69 kr./kg som gennemsnit for 2016. Dette vil i givet fald være næsten 50 øre højere end i 2015, hvor den gennemsnitlige notering blev 9,21 kr./kg.

Af Karsten Flemin, markedesanalytiker, Landbrug & Fødevarer

De første fire måneder af 2016 var ellers prismæssigt skuffende med en notering nærmest fastlåst på 8,70 kr./kg.

Først da der i løbet af foråret for alvor indtraf en markant stigning i efterspørgslen fra Kina, kom der også gang i en positiv noteringsudvikling. Danske svineproducenter kan således i høj grad takke kinesisk efterspørgsel for de bedre svinepriser i 2016.

Stigning i EU-eksporten af svinekød

Den positive udvikling i efterspørgslen fra Kina ses også tydeligt i tallene over EUs eksport af svinekød. Indtil videre foreligger der tal over EU-eksporten for de tre første kvartaler af året.

I diagrammet er vist EUs eksport af svinekød i ton for perioden januar–september til de vigtigste eksportmarkeder siden 2011.

Som det ses af diagrammet, har der over de seneste 6 år været en særdeles positiv udvikling i eksporten til Kina, og særligt i 2016 er det gået stærkt. Alene fra 2015 til 2016 er eksporten til Kina i de første tre kvartaler af året steget med 650.000 ton. Dette har også løftet den samlede eksport i 2016.

Hvis ikke denne stigning i efterspørgslen fra Kina var kommet i 2016, havde det betydet, at mere svinekød skulle være afsat på det europæiske marked med markant lavere priser til følge.

Det ser på nuværende tidspunkt ud til, at EU-eksporten af svinekød til Kina inkl. Hongkong vil nå op på mere end 2,2 mio. ton i 2016. Det svarer til 9 pct. af EUs samlede svinekødproduktion og ligger noget over hele den danske svineproduktion på årligt 1,9 mio. ton.

Det er dog ikke kun til Kina, der har været en positiv udvikling i eksporten de seneste år. Også andre asiatiske markeder som Japan, Sydkorea og Filippinerne har over årene aftaget stigende mængder svinekød.

Rusland tæt på 100 pct. selvforsyning

Som bekendt forsvandt Rusland i 2014 som aftager af svinekød fra EU. Det betyder dog ikke, at Rusland ikke fortsat importerer svinekød. I de første tre kvartaler af 2016 har Rusland importeret 204.000 ton svinekød, heraf langt den overvejende del - 178.000 ton - fra Brasilien.

Men de nuværende russiske importmængder ligger langt fra de mængder svinekød, Rusland aftog tilbage i 2011 og 2012. Her lå den russiske import på mere end 1 mio. ton årligt. Men siden er russernes egen produktion af svinekød steget kraftigt, og i dag er Rusland tæt på at være selvforsynende med svinekød.

Alene i år meldes om en stigning på mere end 10 pct. i den russiske produktion af svinekød fra de professionelle svineproduktioner i landet. Der lukkes fortsat mange små svineproduktioner med få grise i Rusland. Men mere end 80 pct. af den samlede russiske produktion kommer i dag fra de professionelle svineproduktioner.

Det ser ud til, at stigningen i den russiske svineproduktion fortsætter de kommende år. Og dermed melder spørgsmålet sig, hvad vil der ske med dette ekstra svinekød?

Fald i russiske svinepriser

Ganske naturligt er Rusland begyndt at se sig omkring efter eksportmarkeder til den ekstra produktion. Men de russiske problemer med afrikansk svinepest og mund- og klovsyge gør, at det er noget op ad bakke for de russiske ambitioner med hensyn til for alvor at få gang i en eksport af svinekød.

Derfor skal den ekstra russiske produktion de kommende år formentlig først og fremmest afsættes på det russiske hjemmemarked eller på nærmarkeder som Hviderusland og Kasakhstan. Russerne kan sikkert øge deres forbrug af svinekød en del. Men med en selvforsyning tæt på 100 pct. vil det formentlig kun kunne ske ved hjælp af faldende priser for svinekød.

Meget tyder således på, at Rusland er på vej til at gå fra at være et land med meget høje svinepriser til at blive et land med lave svinepriser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle