Kinesisk rigmand køber sig ind i kendt dansk biogasselskab

Tidligere svineformand får kinesisk partner til fremstød i Asien.

Combigas - der har den tidligere svineformand Kent Skaanning i spidsen - har fået en ny medejer.

Det kinesiskejede selskab Greatop køber 50 procent af selskabet, som udvikler og dimensionerer biogasanlæg i Danmark og udlandet.

Formålet er at sikre en kinesisk partner til fremstød i det store land.

Greatop er et selskab i Nyborg, der køber dansk miljøteknologi for at benytte den i Kina. Selskabet er ejet af Beijing Yinhai Investment Holding, som er ejet af rigmanden Wang Yongming.

De er tre danske medejere af Combigas. Kent Skaanning, der er en af ejerne, beretter, at de ikke trækker penge ud af selskabet i forbindelse med salget. I stedet er der tale om en kapitaludvidelse, der skal sikre fremstødet i Kina og Asien.

Combigas fik kontakt til Greatop for halvandet år siden, da de blev involveret som leverandør til et kommunalt projekt om afgasning af husholdningsaffald.

"Det er en lille by dernede. Jeg tror, at der er 12 mio. indbyggere," joker Kent Skaaning stilfærdigt.

Da journalisten bryder ud i latter i den anden ende af telefonrøret, bryder Kent Skaaning ind.

"Jamen , det er jo en anden verden. Det er også derfor, at det er umuligt hvis, man ikke har en partner, der ved, hvordan man gebærder sig dér", siger han.

Opsigelses-chok ramte svineproducenter - nu skifter de fokus 10. december · 11:00

Projektet har været i licitation og ventes at starte næste år. Planen er, at det skal være forbillede for andre lignende projekter i Kina.

"Vi kunne se, at vi kunne få en gensidig fornøjelse ud af at blive andet end leverandør", siger han.

Combigas har pt. 10 ansatte, der arbejder med udviklingen af biogasanlæg i primært Europa, Sydamerika og Afrika.

Det har taget fire måneder at få handelen på plads.

I aktieoverenskomsten mellem ejerne står der, at de danske partnere har primære interesser på disse markeder, mens Greatop har primære interesser i Asien.

At den kinesiske partner får 50 procent af ejerskabet betyder, at de danske ejere og den kinesiske partner skal være enige om alt omkring strategi, produkt, koncept og teknologi - men det bekymrer ikke Kent Skaaning.

"Vi har arbejdet så længe sammen, at vi er ret komfortable med den model, vi har lavet", siger han.

Combigas havde sidste år et overskud på beskedne 17.000 kr. mod 1,2 mio. kr. forrige år. Det trak ned, at en engelsk forhandler gik konkurs. Selskabet havde i 2016 en egenkapital på 2,8 mio. kr., svarende til en egenkapitalandel på 16 procent.

Faktaboks

Combigas designer og bygger biogasanlæg i samarbejde med en række danske og internationale partnere. Virksomheden leverer biogasanlæg og har de senere år opført anlæg i Danmark, England, Tyskland, Frankrig, Irland og Sydafrika.

Combigas’ ejere driver to kommercielle biogasanlæg i Danmark, som også anvendes til demonstrations- og pilotprojekter.

Om Greatop

Greatop er et selskab med fokus på vidensudvikling. Greatop sigter mod at opbygge en affald-til-energi platform til det kinesiske marked ved at anvende den mest avancerede cleantech- og energiteknologi fra Europa. Greatop har også investeret i andre nordiske SMV'er, der arbejder med innovative energiløsninger og som efterspørger kapital.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu