KL kaster håndklædet i ringen: Kan ikke komme i mål med frivillige BNBO-aftaler

Fra direktør i KL lyder det, at man aldrig kommer i mål med de frivillige BNBO-aftaler, så længe landmænd kan tage spørgsmålet om erstatning videre til Overtaksationskommissionen.

Frivillige BNBO-aftaler om beskyttelse af drikkevand mod pesticider fungerer ikke. Sådan lyder det fra Kommunernernes Landsforenings (KL) direktør Laila Kildegaard i et opsigtsvækkende interview med Danske Kommuner, som KL selv udgiver.

Interviewet er lavet forud for, at KL i denne uge mødes med miljøminister Lea Wermelin om sagen. Som Landbrugsavisen tidligere har skrevet, så går det særdeles langsomt med at få indgået frivillige aftaler. Miljøministeren har blandt andet tidligere afvist at forlænge fristen for at indgå frivillige aftaler, der udløber ved årsskiftet.

Ifølge KL fungerer systemet ikke, fordi landmændene kan få højere kompensation ved at tage sagerne til overtaksationskommissionen, siger Laila Kildesgaard til mediet. Her lyder det ligefrem, at under det nuværende system, har KL givet op med at komme i mål inden fristen udløber.

"Det er helt usædvanligt, at vi i KL kaster håndklædet i ringen på denne måde. Men vi kan ikke komme i mål på den her måde. Systemet er konstrueret forkert. Det blev lavet under den tidligere regering, men det har vist sig, at modellen ikke tåler ikke mødet med virkeligheden", siger Laila Kildesgaard til Danske Kommuner.

Hun fortæller, at står det til KL så skal man have lavet klagesystemet om, så det for landmænd ikke kan betale sig at klage til overtaksationskommissionen, og så skal man have gjort priserne for erstatning transparente.

Det var i en tillægsaftale til pesticidstrategien i januar 2019 under daværende miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, at udfasningen af sprøjtemidler i BNBO blev besluttet.

Ifølge tal fra Kommunernes Landsforening (KL), findes der foreløbigt 1.896 BNBO, hvor der en risiko for grundvandet, og hvor der skal forhandles aftaler. Der er foreløbig kun lavet aftaler i 19 områder.

Anerkendte taksationssystemet i december

Det er formand for KLs miljø- og forsyningsudvalg, Birgit S. Hansen (S), der til daglig er borgmester i Frederikshavn, der skal til møde med Lea Wermelin i denne uge. Til Landbrugsavisen sagde hun i december, at det er økonomien, der er den helt store barriere i de frivillige aftaler.

Adspurgt i december om kommunerne og KL ikke er ved at løbe fra den politiske aftale på landsplan fra 2019 om, at landmænd skal have fuld erstatning på markedsvilkår, når man problematiserer størrelsen på erstatninger tildelt fra Overtaksationskommissionen, lød det fra Birgit S. Hansen i december:

"Vi er i kommunerne faktisk ikke meget for at skulle gå ud at ekspropriere. Men når man så skal ekspropriere, er det retssikkerhed. Så selvfølgelig anerkender vi det, som bliver fastsat i taksationssystemet. Det er et godt system", sagde hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle