Klar til at prøve nye ting, men bundlinjen er det vigtigste nøgletal

Uden god økonomi er der ingen initiativer, der overlever, mener Carsten Rønde, som derfor ikke går videre med idéer, hvis der ikke er bundlinje i.

Carsten Rønde på Trige Vestermølle Økologi har hele tiden gang i nye tiltag, som kan udvikle hans forretning med at levere til de bedre restauranter i Aarhus. Tingene må gerne appellere til det lokale, gavne miljø og klima og de mange andre populære dagsordener, men når alt kommer til alt, er det bundlinjen, der afgør, om han sætter noget nyt i gang.

"Giver det ikke noget på bundlinjen, holder det op på et tidspunkt", understreger han.

Mest kendt er han for sine bevaringsværdige kvæg- og svineracer, der ender som lækkert kød på restauranternes tallerkener, men forretningen prøver han hele tiden at udvikle.

Stærk fornemmelse

Han har netop sået tre hektar til med to typer vårhvede. Kornet skal males til mel af et transportabelt mølleri og ende hos de samme restauranter, der gerne vil udvide sortimentet af lokalt producerede varer.

"Jeg har ikke lavet et klassisk budget, men jeg har stærkt på fornemmelsen, at det giver overskud. Ellers holder jeg op igen", siger han.

Helt galt kan det under ingen omstændigheder gå, mener han.

"Der er tale om tre hektar, så jeg kan nå at passe det ordentligt. Jeg investerer ikke i faste omkostninger, men ringer efter det transportable mølleri. Det er lige det, jeg har brug for. Jeg kan holde op uden at sidde med spildte, dyre investeringer", uddyber han.

Kan trække sig ud

Sådan er det egentlig også med de bevaringsværdige racer. De har vist sig at gå som varmt brød til restauranterne, men var det ikke gået, var de stadig afsat til Friland. Om få uger kommer 800 stiklinger af en lang række grønsager til restauranterne, i første omgang nok til nogle tusinde kvadratmeter.

"Det dør jeg heller ikke af, hvis det mislykkes, men jeg går selvfølgelig i gang for at tjene penge på det", siger han.

Grønsagerne er i den mere specielle ende såsom rød grønkål, rød rosenkål, sennepssalater og andre salater og gerne gamle sorter.

"Restauranterne vil gerne betale for at have noget økologisk og noget specielt. De laver så deres menuer efter, hvad jeg kan levere, ligesom de får stikkelsbær, når de er modne. Det er marken og årstiden, der bestemmer", siger han.

Når han har grønsager, inviterer han restauranterne ud at plukke grønsager med hjem. Så ser de grisene og kvæget og køber noget kød. Så vil de gerne have mere, og nu prøver han så med mel.

"Kokkene er interesserede, fordi godt brød forbedrer oplevelsen af et måltid på restauranter", siger han.

To hvedesorter

Han satser lige nu på to sorter – ølandshvede og mariagertobahvede, hvedesorter, der er kendt for højt proteinindhold og god bagekvalitet. Mariagertobahvede er forædlet frem i Mariager og minder om den berømte canadiske manitoba-hvede. De mange små projekter, han lidt efter lidt starter op, understøtter altså hinanden. Ud over at bidrage til bundlinjen i sig selv, øger de salget af andre produkter fra bedriften.

Faktaboks

Trige Vestermølle Økologi:

  • Carsten Rønde opdrætter dyr af bevaringsværdig race
  • Otte søer med opdræt af slagtesvin og avlsdyr af hvid landrace 1970 samt avlsorne
  • 50 ammekøer, deraf 25 jysk kvæg plus grauvieh og simmentaler
  • Naturpleje
  • 200 hektar, deraf cirka 60 hektar korn og en hel masse græs til køer og grise
  • Produktion af 2.600 alm. økologiske grise 30-100 kg
  • Afsætter til bedre restauranter, samarbejder med Friland om afsætning og håndtering
  • Medhjælp: Cirka et halvt årsværk fordelt på flere hjælpere

Derfor er han fremtidens landmand inden for afsætning:

  • Carsten Rønde er kåret som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning, fordi han har formået at gå egne veje med afsætningen og skabe en god forretning. Han tog fat i lokale kokke, hørte om deres ønsker og formår nu at levere varen i form af økologiske grise med tre dyrevelfærdshjerter. Dermed har han gjort et mindre landbrug med få søer, der i dag ville være et deltidslandbrug, til et fuldtidsjob og en rentabel forretning.

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle