Klimaekspert: De, der kommer med de første løsninger, vinder

Meteorolog Jesper Theilgaard talte i sit oplæg ved Plantekongressen for bredere alliancer i klimakampen.

Før i tiden. Da andelsbevægelsen startede, var der alliancer mellem produktionen, politikerne og landbruget. 

I dag er samfundet mere fragmenteret og specialiseret. Men i kampen for at standse eller vende klimaudviklingen, der skal landbruget, videnskaben og politikerne sætte sig ned sammen. 

Det var Jesper Theilgaards budskab da han i dag, tirsdag, talte ved Årsmødet for Planteproduktion på årets Plantekongres i Herning. 

”Vi skal have en konsensus om, hvor Danmarks rolle er i det globale klimaspil. Jeg ved at intentionerne er der i landbruget og industrien, vi skal lige have politikerne helt med. Når de tre parter sætter sig sammen, så kan de blive enige om, hvad der skal ses på, og hvad der skal gøres noget ved”, sagde Jesper Theilgaard. 

Det er med andre ord nemt nok at vedtage lavere udledning, men det batter mere, hvis man også sætter sig ned og lægger en plan for hvordan målet skal nås, mener meteorologen.

Han påpegede, at verden er i en klimatisk udvikling, hvor landbruget skal se på om det skal være præcis det samme i morgen, eller om der skal forandres grundlæggende eller tilpasses løbende.

Han er dog ikke i tvivl om at landbruget havde viljen til at gøre noget og forandre sig. 

”Det er jo ikke første gang, at landbruget har gennemgået store forandringer”, sagde Jesper Theilgaard. 

Påvirker alle

Gevinsterne er til at få øje på. Danmark forpligtet via Paris-aftalen til at sænke udledningen af drivhusgasser. Kan den udledning sænkes, så kan seneste års vejrlig bremses eller holdes nede. 

For sidste års tørke og forrige års våde vejr er en direkte udløber af drivhusgasserne. 

”Samtidig”, påpegede eksperten, ”er klimaændringer noget vi kan aflæse i hele verden og i alle brancher. Nogen rammes mere, nogen mindre, men alle rammes.”

Jesper Theilgaard er ikke bekymret for, om det kan lade sig gøre at ændre tingene.

”Det kan vi, og vi har mulighederne. Mennesket har før ændret tingene til vores eget bedste. Klima er et globalt vilkår og det skal løses globalt.” understregede meteorologen.” 

Som afslutning understregede han grunden til, at netop landbruget og Danmark skal blive i front for klimaløsninger. 

”Dem der kommer med de første løsninger er også dem der vinder”
 

Emneord

plantekongres , klima

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle