Klimaforandringer kan udløse russisk jackpot: Hvede kan dyrkes på arktis

Russisk landbrugsproduktion kan blive en af de helt store vindere, når temperaturerne forventeligt stiger globalt.

Rusland er allerede verdens største hvedeeksportør, og med udsigt til temperaturstigninger som følge af klimaforandringerne kan landets markedsandel vokse betydeligt.

Det fremgår af en artikel fra tyske Agrarheute.

Den russiske fordel ved temperaturstigningerne vil være, at regioner i Fjernøsten og Arktis, der tidligere var dækket af permafrost, nu bliver egnet til dyrkning af hvede og andre korntyper.

FN-organiet FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) anslår ifølge Agrarheute, at temperaturerne i de vigtigste vækstområder vil stige med 1,8 grader i det kommende årti og med hele 3,9 grader i 2050.

Russerne dyrker allerede hvede på omkring 28 til 29 millioner hektar. Det er et større område end hele EU råder over med 24 millioner hektar.

På grund af de klimatiske forhold dyrkes hveden hovedsageligt i Fjernøsten og i de koldere områder i Rusland.

Planlægger at udnytte arktis

I 2020 underskrev den russiske præsident, Vladimir Putin, en national strategi for de artiske områder, som der skal arbejdes efter indtil 2035.

Den handler hovedsageligt om udvinding af råstoffer i den russiske arktiske region, men også udbygningen af ​​landbruget i en region, der bliver mere og mere anvendelig i forhold til klima, teknologi og landbrug.

Eksport af korn og andre landbrugsprodukter kan være blive lige så vigtig for Rusland om et årti, som eksporten af ​​olie og gas er i dag, lød det i 2017 fra den daværende russiske landbrugsminister, Alexander Tkachev.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle